Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurovision-deltagaren Frank Ådahl återvänder till Gävle: "Saknas kristna band i dag"

/
  • Carina och Frank Ådahl kommer till Hedvigslundskyrkan i Gävle fredag 6 maj för att uppträda på ett musikcafé. Vi kommer få höra en hel del gamla Edin-Ådahl-klassiker i avskalat format med piano och sång.
  • Frank och Simon Ådahl från när det begav sig.
  • Frank och Simon Ådahl gör sin entré i musikhistorien 1969. då var Frank bara nio år.

På fredag gör Frank Ådahl, känd från Edin-Ådahl ett återbesök i sin gamla hemstad Gävle. Detta tillsammans med frun Carina på Hedvigslundskyrkan, till förmån för hjälporganisationen Hoppets Stjärna.

Annons

För att sätta fingret på vem Frank Ådahl är finns två unika säljpoänger som återkommer. Att han vann Melodifestivalen 1990 i Zagreb med den kristna gruppen Edin-Ådahl som han hade tillsammans med brodern Simon och bröderna Lasse och Bertil Edin. Samt att han gör rösten som vuxna lejonet Simba i Disneys "Lejonkungen" från 1994.

Under åren 1984 till 1993 bodde Edin-Ådahl-kvartetten i Gävle. Simon bor kvar, men Frank flyttade till Örnsköldsvik. Där bor han på ön Dekarsön utanför staden.

Edin-Ådahl har haft sina kärnlyssnare bland dem som bekänner sig till kristendomen. I och med Melodifestivalen fick de en ny profan målgrupp. En stor anledning att gruppen lade ner 1994 var att fokus måste ligga på allt det där tråkiga som inte är musikskapande - kontrakt, upphovsrätt, ekonomi och så vidare. Men faktum är att det är just den sidan Frank Ådahl jobbar mycket med i dag tjugo år senare.

Han är drivande kraft i Musikmakarna , en yrkeshögskola i Örnsköldsvik och åker runt och föreläser om branschkunskap på folkhögskolor. Han driver även musikförlag och skivbolag där han till exempel givit ut brodern Simon. I det rent musikaliska ger han också ut egna skivor, både solo och tillsammans med brodern samt jobbar med "audio-branding", ljudbaserad profilering för företag i form av till exempel radioreklam.

Under telefonsamtalet hinner Frank ge en mindre föreläsning om musikbranschens väl och ve. Det kan kokas ner till att omsättningen i branschen aldrig har varit högre, omständigheterna har gjort att skojare inte har lika lätt att agera och att det är fler som har koll på sina rättigheter som upphovsmän i dag.

På fredag 6 maj kommer han till Hedvigslundskyrkan i Gävle för att gästa ett musikcafé tillsammans med frun Carina. De samlar in pengar till hjälporganisationen Hoppets Stjärna, där pengarna går till dess skola på Filippinerna. Upplägget påminner om när den svenska kristna musikens superstjärna Pelle Karlsson och frun Evie gästade samma kyrka i fjol - även då i välgörande ändamål. Faktum är att Frank turnerade tillsammans med Pelle och Evie några datum i fjol. Det var dessutom tack vare Pelle som Frank och Simon som barn fick ge ut sin debutsingel "Håll min hand" 1969 på bolaget Hemmets Härold. Frank är inte så pigg på att bli jämförd med Pelles storhet.

– Naej, jag skulle vara mycket mer ödmjuk. Pelle och Evie är ikoner för mig.

Hur mår kristen musik i Sverige i dag?

– Det saknas band. När vi åkte runt i början av 80-talet med Edin-Ådahl fanns det 17 kristna band som reste runt på hel- och halvtid i Sverige. I stället har körmusiken och lovsångs-formatet exploderat fullständigt. Så kristen musik mår bra, men Jerusalem, Salt, Edin-Ådahl - den traditionen med grupper är borta. Under 70-80-talet skulle alla spela i band, det var en annan kultur då.

Mer läsning

Annons