Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Getaway saknar de stora namnen

/
  • Slayer är en av årets få stora bokningar till Getaway.
  • Gunnar Lagerman på FKP Scorpio har hand om bokningarna till årets Getaway Rock Festival i Gävle.

Svårigheten att boka publikdragare till årets Getaway gör att festivalen troligen kommer hamna en bit under de 15 000 besökare som kom förra året. Men Gunnar Lagerman på FKP Scorpio är ändå nöjd med årets bokningar.
– Man får inte alltid som man vill hela tiden. De bokningar vi inte fick i år kan vi få nästa år. Man vill överträffa sig själv, men det går lite upp och ner, säger Gunnar.

Annons

Det är femte året som Getaway Rock Festival arrangeras men det är tredje året som tyska jätten FKP Scorpio har hand om festivalen. Sedan de tog över har det varit Gunnar Lagerman som varit ansvarig för bokningarna till festivalen. Något han börjar jobba med i princip direkt veckan efter att festivalen tagit slut.

– Det är väl i början på året den mer intensiva perioden börjar ungefär, men det är ganska jämnt utspritt. Det är en ganska lång process på runt åtta månader, säger Gunnar.

I maj skrev Gefle Dagblad om bristen på artistbokningar till årets festival. Då sa man från FKP Scorpios håll att man haft otur med bokningarna men att stora namn var att vänta. Ungefär en månad senare släpptes årets stora bokning Slayer. Men Gunnar Lagerman säger att Getaway skulle ha behövt minst en till så kallad "headliner".

– Ja, vi hade velat ha ett stort namn till. Vi har försökt med allt, men det gick inte. Det svåra är att få de större banden eftersom de är eftertraktade i hela världen. Delvis är det en fråga om pengar. Men det är också en fråga om bandets planering, om de ska spela in en platta, turnera i USA eller om sångarens brorsa ska gifta sig den helgen festivalen äger rum. Sedan ligger det ett antal andra hårdrocksfestivaler i Europa samma helg som vi konkurrerar med, säger Gunnar.

Trots bristen på de större namnen på årets festival är Gunnar Lagerman på det stora hela nöjd med årets program på Getaway.

– Jag tycker egentligen att det är ett väldigt bra program, sen beror det på vilken typ av hårdrock man gillar. Gillar man black- och dödsmetall så är det ett väldigt bra program. Sen tycker jag att vi lyckats få till bättre bokningar vad gäller progressiv metal med till exempel Big Elf och Hawkwind, säger Gunnar.

Något det råder brist på bland bokningarna till Getaway är kvinnor. Enligt en undersökning av Jämställd Festival, som undersökt jämställdheten på Sveriges tio största festivalers scener, är 98 procent av bokningarna på Getaway mansdominerade och bara 2 procent kvinnodominerade. Under tisdagen bokades Stockholmsbandet Imber, som bara har kvinnliga medlemmar, men Getaway är ändå minst jämställd av de tio festivalerna. Siffror som kan ses som besvärande för festivalen.

– Både ja och nej. Nu jobbar vi med en genre som är väldigt svår, tittar du på vilka festivaler som är sämst på jämställdhet så är det ju hårdrocksfestivaler. Det finns ju kvinnodominerade band men det ska fungera rent publikt med biljettförsäljning också. Det är det som är prioritet ett. Men ju mindre scen det är desto lättare är det att hitta sådana band, säger Gunnar.

Mer läsning

Annons