Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne Schaffer kommer till Gävle Konserthus med Ted Gärdestad-hyllning: "Det är känslosamt"

Söndag 23 oktober kommer Janne Schaffer till Gävle Konserthus för att hylla sin gamle vapendragare Ted Gärdestad. 19 år efter hans död rullar hyllningsturnén "Sol vind och vatten" på som tåget. Gästartist i Gävle är David Lindgren.

Annons

När GD når Janne Schaffer befinner han sig långt norrut i landet på turné med Marcus Warg ("Europas främsta organist" hävdar Schaffer) i en gitarr/orgel-konstellation (orgeln kostar 55 miljoner). Denna månad snittar han på 20 spelningar och har flera projekt pågående simultant. Just innan samtalet har Svenska Akademien tillkännagivit att Bob Dylan fått nobelpriset i litteratur vilket Janne är positiv till.

Janne Schaffer kommer till Gävle Konserthus med Sol vind och vatten-turnén.

– Efter dagens nobelpris börjar man uppenbart sudda ut genreindelningar. Jag tycker det är bra, en tydlig markering. Själv har jag spelat med några riktigt duktiga textförfattare. Cornelis är väl den främsta, Olle Adolphson givetvis. Med Ted och Kenneth var det melodin som kom i första hand, för Dylan är det texten. Det är förvånande, men om Dario Fo (vars död blev känd samma dag) kunde få priset trots att han var teatermänniska så. Dylan har ett högt litterärt värde. Jag har sett några konserter med honom, hehe. Han är ju inte riktigt en melodiernas mästare. Men han var en rebell och jag gillar rebeller.

Kenneth Gärdestad berättar om Ted Gärdestad.

Janne Schaffer menar för den sakens skull inte att Ted Gärdestad hade dåliga texter (vilka skrevs av hans bror Kenneth) bör understrykas. Janne Schaffer jobbade med arrangemang, låtskrivande samt som studiomusiker från första plattan 1971. Han producerade också Teds sista album innan självmordet 1997.

Janne Schaffer i GD-intervju 1999.

Turnén Sol, vind och vatten kommer till Gävle Konserthus söndag 23 oktober. Stående artister under turnén är de gamla Gävle-bekantingarna Kristin Amparo och Sonja Aldén, samt Johan Boding. Exklusivt i Gävle gästar Mello-favoriten David Lindgren ("för att få bredd" som Janne säger). Konceptet bygger vidare på de hyllningskonserter som Schaffer körde under tolv år, i samband med instiftandet av Ted Gärdestad-stipendiet. Tidigare gästartister innefattar Håkan Hellström, Veronica Maggio, Benny Andersson, Kalle Moraeus med flera.

SVT kommer banda konserten, vilket mest tycks ha varit en slump.

Janne Schaffer på Bangen i Sandviken 1999. Janne berättar att Andy Bell, basist i Oasis, och tidigare musiker i Gärdestad-hyllningen kallat Ted:

En känsla är att det finns väldigt många Ted Gärdestad-hyllningskoncept som turnerar?

– Ja, det finns det med Queen och ABBA också. När jag är med är jag mån om att inte ändra i låtarna för mycket. Jag handplockar låtarna och ser även till att vi har med några lite mer okända spår. Ted skulle nog varit glad över hur turnén är, tror jag. Eftersom jag kände Ted så väl, blir det väldigt känslomässigt att göra konserterna. Men också väldigt kul eftersom det är fullt varje kväll.

GD nämner att Teds sista spelning var på Blå Grottan i Gävle

– Jag har inte hört talas om det. Vad jag vet är han egentligen inte ville uppträda live. Han var en låtskrivare i första hand. Han kände sig inte bekväm på scen.

...

Sol vind och vatten

Gävle Konserthus

Söndag 23 oktober 19.00

Bannern för Sol vind och vatten-turnén med Janne Schaffer, Kristin Amparo, Sonja Aldén och Johan Boding.

Mer läsning

Annons