Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstpop från norr när Jennie står på egna ben

/

Annons

Vi har sett henne förut – i Thomas Di Levas kompgrupp där hon spelat gitarr och ibland keyboard. En annan medlem i bandet heter Christer ”Muttis” Björklund, trummisen som till vardags driver Spelplats Gävle.

Vad vore naturligare än att ”Muttis” bokade in Jennie Abrahamsson för en spelning på Spegeln.

– Det känns särskilt kul att få komma till Gävle igen där jag har både släkt och vänner, säger Jennie.

Minns ni förresten när Andreas Johnson tävlade i Melodifestivalen på Läkerol Arena för tre år sen? Då fanns även Jennie med på scenen och assisterade i låten i ”A Little Bit Of Love”. På sistone har det emellertid varit Ane Brun som gällt för den norrländska artisten från Sävar norr om Umeå (för övrigt den ort där målvaktsfamiljen Markström har sina rötter).

– Ane är en lysande singer/songwriter och det var verkligen jättekul och lite lyxigt att i höstas få resa runt med henne på en tre veckor lång turné i Norge, berättar Jennie. Tydligen fattade en del arrangörer på plats tycke för mig också eftersom jag fick förfrågan om att få komma tillbaka på egen hand. Och i maj ska jag till Tyskland för en turné och det blir antagligen också en sväng till Österrike, Schweiz och Frankrike. Kanske England dessutom.

Tomas Andersson Wij är en annan artist som hon lärde sig en del av under en period som förband under våren 2008, då Spegeln stod på turnéplanen även då. ”En underbar scen att få spela på”, tycker Jennie, som kommer till Gävle tillsammans med två kompmusiker, trummisen Mikael Häggström och allt-i-allon och medproducenten Johannes Berglund, som varit hennes vänner sen barndomsåren hemma i Umeå-trakten.

Somliga tycker att hon låter väldigt lik Kate Bush och den jämförelsen blir hon inte särskilt besvärad av.

– Kate Bush är en artist värd all respekt, jag är ju praktiskt taget uppvuxen med hennes musik. Men finns det någon likhet så är det omedvetet, jag gör min grej bara.

I höstas släppte Jennie sin andra soloplatta efter debuten med ”Lights” för två och ett halvt år sen. Den långa titeln är ”While The Sun’s Still Up And The Sky Is Bright” och spåren bjuder på något som kan sammanfattas under rubriken konstpop med österländska drag. Det är en blandning av naturromantik, relationer och observationer som hon tagit med sig från vardagslivet. Hon använder gärna stråkar och elektroniska beats för att förstärka sina sånger.

– Jag tog en time-out och for till New York för att samla ihop mig, berättar Jennie. jag sprang inte runt på en massa klubbar utan satt mest på mitt rum, klinkade på gitarren, drack te och funderade. Sen var jag redo för en ny platta.

Jennie driver ett eget skivbolag och gör det mesta själv. Ett slitsamt jobb, men hon gillar självständigheten och trivs med livet som soloartist efter sin tid som gruppmedlem i band som Heed och Yukon AK. Och i Di Levas band.

– Vet inte hur framtiden ser ut i det fallet. Inget verkar bestämt och senast åkte ju Thomas ut med en avskalad show med bara en kompmusiker.

Sin egen turné startade hon på Kägelbanan i Stockholm i går kväll. I dag åker hon alltså till Gävle, förhoppningsvis piggare än hon var tidigare i veckan då en förkylning spökade. Förkylt verkar det också vara för kvällens förakt, Mezzobell (f d Moraltanten) eller som hon egentligen heter, Elina Ahlander från Sandviken, vars medverkan är i fara.

Mer läsning

Annons