Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krunegård – ett namn som klingar gott i Gästrikland

/

Ibland kan en intervju med en artist som är på gång till Gävle för en spelning bli riktigt kul. Som denna historia med den musikaliske kreatören Markus Krunegård, 33, på temat ”världen är nog allt bra liten”.

Annons

Ibland kan en intervju med en artist som är på gång till Gävle för en spelning bli riktigt kul. Som denna historia med den musikaliske kreatören Markus Krunegård, 33, på temat ”världen är nog allt bra liten”.

Tjena Markus, du är ute på turné igen och ser förstås fram emot att få komma till Gävle konserthus, eller?

– Naturligtvis, alltid kul med Gävle som ligger redan som nummer tre på spelplanen. Har släkt i Gästrikland så det gör inte saken sämre.

Ja, namnet Krunegård känner jag igen. Min konfirmationspräst i Högbo kyrka som tyckte jag skulle gå i hans fotspår var Bengt Krunegård, bekant?

– Javisst, det är min farfar.

Titeln ”Markusevangeliet”, som blev genombrottet 2008, kan ha inspirerats från farfaderns yrkesroll? Knappast den stora hitlåten från albumet ”Jag är en vampyr”.

Du växte ju upp i Norrköping, eller ska vi säga Pluraland, men har ju rötter långt uppe i norr också, var då närmare bestämt?

– Min mor kommer från Pello (minns ni skidlöparen Eero Mäntyranta, han kom därifrån, red:s anm) på finska sidan i Tornedalen.

Jaså, min mor kommer också från Torneå-regionen, så där har vi ytterligare något gemensamt. Något mer kanske, förutom att vi båda gillar Markus Krunegårds musik?

– Vet inte, men det kanske räcker så.

I kväll, senare än på vanliga konserter i detta hus, står han på konserthusets klubbscen tillsammans med sitt kompband. Som soloartist har han nått ännu större framgångar än som medlem i gruppen popbandet Laakso, men har också varit medlem i nerlagda supergruppen Hets.

När turnén når Cirkus i Stockholm kommer han att återförenas med båda dess band i en alldeles speciell kväll. ”Taking roligt back” blir det liksom. Sommaren 2008 blev Krunegård nämligen historisk som den enda artist som spelat på Hultsfredsfestivalen tre år i rad i tre olika band: Hets (2006), Laakso (2007) och som soloartist (2008).

– Den kvällen på Cirkus ser jag fram emot, också.

I april 2011 meddelade Markus Krunegård att han och Adam Olenius från Shout Out Louds hade bildat en popduo vid namn Serenades. I maj gjorde duon en turné i USA och duon finns kvar som ett sidoprojekt. Fast nu är det ju Markus sologrej som det gäller, aktuell är han med sitt fjärde album, ”Mänsklig värme”, som klättrade direkt upp till topplistans förstaplats när den släpptes.

Fredagskvällen börjar och slutar med Klubb Volym, dj-trion som ska bygga upp stämningen inför konserterna med förbandet Magnus Ekelund & Stålet och huvudnumret Markus Krunegård.

Stefan Andersson

Mer läsning

Annons