Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio akter tävlade om direktplatser till final

/
  • Deltagarna i Musik Direkt. Bland dessa återfinns banden Crossfire, Duo Me och The Slightest Trace. De är klara för länsfinalen 17 april.
  • Mr M, konferencier och underhållare på Musik Direkt-galan.

En förväntansfull stämning rådde på Spegeln när en av deltävlingarna i musikkampen Musik Direkt Gävleborg skulle genomföras i söndags eftermiddag. Nio akter deltog, men bara tre av dessa skulle komma att gå vidare till länsfinalen senare i vår.

Annons

Först ut att beträda scenen var duon Kim & Aron Project, som med jazzig rock på trumset och gitarr hyllade Gary Moore och levererade en svängig låt vid namn ”Vi tar det som det kommer”.

Som andra akt klev Gävlebandet The Slightest Trace på, och nu blev det catchig rock med härlig sånginsats, säkra trummor och snyggt strängspel. En annan stark sånginsats bjöds det på när sångerskan och gitarristen Lovisa Hellsten kom upp på scenen. Hon byggde snabbt och skickligt upp en attitydrikt poetisk atmosfär kring sig, innan det var dags att lämna över till karaterockarna i What up! Trio. Med en skön laid back-stil levererade de till att börja med stilig jazzpop, för att sedan i andra låten gå över i mer rockiga tongångar.

Hoforsgruppen Hellmutt blev sista akten innan paus. Sextetten spelade melodisk metal med snabba gitarrer och mycket skrik, och imponerade med en stark andralåt där sångarens sköna sångröst fick komma till tals på riktigt.

I pausen roade kvällens konferencier, Mr. M från bland annat gruppen Vazir Varieté, med trollerikonster.

Duon Duo Me startade andra setet på gitarr och sopransaxofon, med jazziga kompositioner med underton av folkliga tongångar. Musiken var genomgående instrumental och mycket skickligt och känslosamt framförd.

Därefter var det dags för gruppen Crossfire, bestående av tvåor från Vasaskolans jazzlinje. Kvartetten delade med sig av fantastiskt härlig kombomusik där distgitarr samsades med jazzig bas, spännande trumspel och stenhårt munspelssolo. Första låten hette ”Chuck Norris Round-House Kick”, vilket kanske säger en del, medan andra låten var mer jazzigt orienterad. Hela tiden uppvisade de en riktigt imponerande samspelthet och en image i sin musik och sitt framträdande som var svår att genrebestämma. Jag gissar dock att om Korn hade spelat bluesrock, så hade det nog låtit ungefär såhär.

Emma Pålsson bytte av med en uppfriskande approach på singer/songwriter-konceptet och en mycket speciell sångröst och lyrik antydande om långt fler år än hennes ringa sjutton. Modigt, spännande och mörkt sagolikt, påminnande om artister som Emily Jane White och CocoRosie.

Sist ut för kvällen var metalkvartetten Ken Lee med snyggt growl, bra driv och atletisk trummis. Därpå följde en dryg halvtimme av nervös förväntan under juryns överläggning, varefter samtliga artister samlades på scenen för ett utlåtande.

Två jokerplatser, med chans att senare gå vidare till länsfinalen, gavs till Lovisa Hellsten och Emma Pålsson. Välförtjänta direkta finalister blev banden Crossfire, Duo Me och The Slightest Trace. Länsfinalen kommer att hållas på Spegeln 17 april, och det verkar som att det kan komma att bli en riktigt jämn kamp.

Christina Smedbakken

Mer läsning

Annons