Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken nästa, Ledin?

/
  • Under hela uppväxten var Höga Kusten Tomas Ledins fasta punkt. Nu släpper han ett folkmusikdoftande konceptalbum som utspelar sig i den världsarvs­klassade miljön i Ångermanland.

Blir det en skiva på temat Sandviken också? Frågan känns relevant eftersom stålstadens son Tomas Ledin, 61, nu är aktuell med ett konceptalbum om Höga Kusten där han tillbringade sin barndoms somrar. Om detta och litet till berättar Tomas i ett samtal med GD-kulturens Stefan Andersson, en annan son av ”Bruket”.

Annons

Nå, Tomas, ruvar du på planer att småningom göra en skiva om livet under din uppväxt i Sandviken och om stan i stort?

– Haha, den tanken har inte slagit mig ännu. Men man ska aldrig säga aldrig, Sandviken har alltid varit en del av mitt hjärta och mina föräldrar bor ju där. Att jag nu gjort en skiva med egna minnen från Ådalen och dess spännande historia, den vackra naturen, min farfar och farmor och alla glada minnen från barndomens somrar känns helt rätt i tiden. Jag hade nog inte kunnat gjort det för 20 år sen, distansen har varit nödvändig.

Sommarloven däruppe verkar för honom ha upplevts precis det som vi alla pratar om när vi blickar tillbaka på barndomen; alltid klarblå himmel, varmt badvatten och ett liv som bara lekte.

– Det finns massvis med ljusa minnen och det har känts som en utmaning att beskriva detta. Processen har tagit åtta år, en del andra projekt har kommit i vägen. Exempelvis plattan ”500 dagar om året” och ”Showtime”, där jag gjorde 204 föreställningar i Göteborg ochi Stockholm inför en sammanlagd publik på 250 000.

I ”Showtime” avslöjade du en del av vad som komma skall när du överraskande sjöng ”Ä lö oäten” på Ådalsdialekten, vad fick du för reaktioner på detta?

– Bara positiva och det där var min farmors sätt att ropa till mig om jag var hungrig.

Ska du bli folkmusiker nu, med tanke på att du på plattan omger dig av musiker med instrument som cittern, fiol, mandolin, nyckelharpa, banjo, dobro, dragspel och kontrabas?

– Det tror jag nog inte, bara kul att ta nya grepp och faktum är att jag spelade in skivan två gånger rakt igenom. Har aldrig hänt förut, men min fru Marie refuserade den första versionen som gick i avskalad stil och ärligt talat tyckte jag heller inte att det blev bra. Så jag ringde min vän, folkmusikern Esbjörn Hazelius, som satte ihop ett band och då blev det mera tryck i produktionen. Fast det kändes litet konstigt och tungt till att börja med, att tvingas göra om hela jobbet i en Visby-studio.

Din relation till Ådalen, hur är den numera?

– Vi har sommarstuga på en ö utanför Lövvik vid mynningen av Ångermanälven.

På skivan sjunger Tomas låten ”Min farfar gick i tåget”, syftande på det omtalade demonstrationståget under arbetskonflikten i Ådalen 1931 som slutade i en tragedi. Han betraktade sin sågverksarbetande farfar som en hjälte, vilket tydligt framgår på plattan.

Ja, Tomas, hur ska detta firas?

– Det blir releaseparty i föreningshuset uppe i Lövvik och 28 februari-1 mars inleder vi en stor turné (Gävle konserthus 27 mars) med två spelningar i Folkets hus, Kramfors. Den här veckan är det massvis med intervjuer i radio och tv, bland annat ska jag vara med i Gokväll från Umeå och på lördag morgon i TV 4. Så det är full rulle, som alltid i samband med skivsläpp, avrundar Tomas Ledin innan han hälsar på i studion hos Mix Megapol.

Mer läsning

Annons