Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerstjärnor dominerar allsången

/
  • Petra Marklund leder
  • Tomas Ledin är en av veteranerna i allsångssammanhang.
  • Alcazar är med i allsångsprogrammet som sänds den 28 juli. Efter sändningen bjuder de på en konsert.
  • Stora delar av årets artistskara i
  • Carola, en av artisterna i premiärprogrammet, kommer bland annat att sjunga ett hitmedley, men utan

Tre Eurovision-vinnare och ett helt gäng melodifestivalstjärnor dyker upp i sommarens "Allsång på Skansen". Premiärprogrammet den 23 juni gästas av Carola, Hasse "Kvinnaböske" Andersson och Panetoz.

Annons

– Jag är otroligt taggad och glad över att vara här på Skansen igen, säger Petra Marklund.

På onsdagsförmiddagen presenterade hon årets artister på Solliden på Skansen, och efteråt berättar hon att hon aldrig tvekade att fortsätta som programledare efter debuten förra sommaren.

– Det var verkligen som en lång fest, det kändes absolut inte som att gå till jobbet. En så härlig sommar vill jag inte missa. Dagen efter sista programmet visste jag att jag ville göra allsången en sommar till.

Sveriges nykrönte Eurovision-vinnare Måns Zelmerlöw var inte på plats när allsångsartisterna samlades på Sollidenscenen. Han befann sig på resa från ett framträdande i Amsterdam till ett annat i Bryssel. Sedan segern i Wien i maj har han flängt mellan scener runt om i Sverige och tv-studior ute i Europa. Trots sitt fullspäckade turnéschema gästar han "Allsång på Skansen" senare i juni.

Inte heller vinnaren från 1999 Charlotte Perrelli var på plats, det var däremot Carola som fick sitt genombrott i Melodifestivalen 1983 med "Främling". Då slutade hon trea i Eurovision Song Contest, men i 1991 års omgång av tävlingen svepte hon in som en stormvind och tog segern till Sverige. För två år sedan firade hon sitt 30-årsjubileum som artist och hyllades just på "Allsång på Skansen" av bland andra dåvarande programledaren – Måns Zelmerlöw.

– Jag kommer att sjunga en låt som min son Amadeus har skrivit, "Make a change", säger Carola.

I år är det tio år sedan hon skapade rubriker genom att, som hon själv i efterhand förklarat det, "få feeling" och kasta ut en blomsterplanta med rötter och jord i allsångspubliken.

– Det var ett av mina största fans som fick blomman i knät, hon blev jätteglad. Men det där är inget man planerar, det är länge sedan och allt har en början och ett slut, säger hon.

Varje allsångsafton gästas i år av minst en artist känd från Melodifestivalen. Från årets festival märks förutom Måns Zelmerlöw och Hasse Andersson bland andra Dinah Nah, Jessica Andersson och Isa. Den sistnämnda fick sitt genombrott med finalbidraget "Don't stop" och har nyligen släppt uppföljarsingeln "Drum & bass".

Diskotrion Alcazar medverkar i programmet den 28 juli, och kommer därefter att bjuda på en konsert som sänds under titeln "Allsångsscenen är din". Gruppen är just nu aktuell med showen "Disco defenders", men Skansen-publiken kommer inte att få höra de gamla hits som framförs där.

– Det blir inget från vår show, den här timmen är något helt annat, säger Lina Hedlund, och Tess Merkel fyller i:

– Vi kommer att bjuda på överraskningar, sådant man inte är van att höra Alcazar sjunga.

"Allsång på Skansen" har premiär i SVT1 den 23 juni. (TT)

Mer läsning

Annons