Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ted Gärdestad hyllas med konsert i Gävle av Schaffer, Aldén, Amparo och Boding

/

Under tisdagen släpptes biljetterna till "Sol vind och vatten - en hyllning till Ted Gärdestad" i Gävle Konserthus den 22 oktober. Janne Schaffer, Sonja Aldén och Kristin Amparo finns bland artisterna som uppmärksammar året Ted Gärdestad skulle fyllt 60.

Annons

Gilla GD Kultur och Nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Förra året hölls ett antal hyllningskonserter till Ted Gärdestads ära i Gästrikland och 22 oktober är det dags igen på Gävle Konserthus. "En kärleksfull hyllning" kallas evenemanget där kapellmästare Peter Ljung sammanstrålar med gitarrgiganten Janne Schaffer. På sång hittar vi Sonja Aldén, som besökte Gävle Konserthus i november med Christmas Night och Kristin Amparo - som hyllade en annan jubilar, Frank Sinatra, i december på samma scen.

Sjunger gör även Johan Boding, som har en närmast identisk röst med Teds, enligt pressmeddelandet och är känd från Rhapsody in Rock och Queenföreställningen "Night of Queen". Han gjorde en hyllningskonsert till Ted Gärdestad i Sandviken i september i fjol, där GD var på plats.

21 februari sänder dessutom SVT en dokumentär om Ted Gärdestad.

Janne Schaffer kommenterar sitt förhållande till Ted Gärdestad som följer i ett pressmeddelande:

– För mig är det något alldeles speciellt att spela Teds låtar. Jag träffade Ted 1971 genom hans producenter Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Det ledde till att jag fick vara med och spela in Teds första platta "Undringar" som kom ut 1972 och sålde guld.

Med på den skivan finns bland annat "Jag vill ha en egen måne" samt titellåten till TV4:s succéprogram Så mycket bättre. Björn och Benny fortsatte att producera ytterligare tre skivor med Ted och jag hjälpte honom att arrangera flera av hans låtar. Vii blev väldigt nära vänner.

Samma uppsättning av musiker blev också engagerade av Björn och Benny i deras Abba-projekt som pågick parallellt. Man kan säga att jag blev väldigt involverad i det så kallade Polarstallet.

Efter en tid upphörde samarbetet mellan Ted och Björn och Benny och jag fick rycka in och vara någon slags halvproducent på till exempel "Satellit". Samarbetet blev sedermera mer sporadiskt på grund av att Ted sökte andra vägar.

Men vi möttes igen på den sista skivan "Äntligen på väg", som jag producerade. Ted hade då av olika skäl blivit mentalt rätt skamfilad och tappat en del av självförtroendet, men långsamt lyckades vi gemensamt bygga upp det igen.

Jag tycker att hans sista skiva är en av de starkaste och mest känsliga han har gjort och det var med mycket stor möda vi lyckades genomföra den.

Tragiskt nog tog han sitt liv 1997, endast 41 år gammal.

Teds bortgång berörde mig otroligt mycket, så tillsammans med hans bror Kenneth och några till, skapade vi efter stor möda Ted Gärdestad-stipendiet som jag ideellt jobbade med i tolv år.

I samband med utdelningen ordnade vi varje år hyllningskonserter för Ted med många av våra största artister.

Självklart spelar jag en Ted-låt på varje konsert jag gör och i sommar och i höst blir det rätt många konserter.

Håll koll på de största nöjesnyheterna – ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons