Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstjärna på ingång

/
  • Billy Bragg. I kväll spelar den brittiske folkrockaren i Gävle.
  • Billy Bragg. I kväll spelar den brittiske folkrockaren i Gävle.

Välkommen till Gävle, Billy Bragg!
Ja, det finns många som längtat efter den här tisdagen och spelningen med den 56-årige folkmusikern, punkaren och protestsångaren på Retorten i gasklockeområdet.

Annons

Det är nämligen en världsstjärna som hälsar på i stan. Billy Bragg gör bara tre gig i Sverige denna gång och Gävle står först på schemat, därefter Nalen i Stockholm och Kulturens Hus i Luleå.

– Jag gillar verkligen Sverige, säger han. Möts alltid av en bra publik och jag känner faktiskt till att en av mina förebilder föddes i Gävle. Jag talar om den fantastiske Joe Hill. Ska bli skojigt att få besöka huset där han bodde.

Stephen William Bragg, uppväxt i London-förorten Barking, går litet grand i Joe Hills fotspår när han använder sin musik till att förmedla politiska budskap. En annan av hans idoler är Woody Guthrie, vars hyllningssång med svensk anknytning, "Ingrid Bergman", finns bevarad i Braggs välfyllda arkiv. Annars är hans största mjölkkossa "A New England" som Kirsty McColl fick en jättehit med 1985. Den skrev Bragg två år dessförinnan till sitt debutalbum "Life's a Riot With Spy vs Spy".

– Visst har den sången betytt mycket för min karriär liksom samarbetet med rockbandet Wilco som fortfarande pågår, kommenterar Bragg eller "The Bars of Barking" som han brukar kallas.

Tillsammans med Wilco har han spelat in flera låtar, bland annat "California Stars".

Braggs texter innehåller både romantiska och politiska teman. Men han tidigaste influenser på 60-talet kom från band som The Who, Stones, Faces och Clash. Och som gammal Londoner har han givetvis också ett fotbollslag i sitt hjärta.

– It´s always West Ham!

Må Gud förlåta nhonom för detta. Men det går ju inte att komma ifrån sådana legender som Bobby Moore, Geoff Hurst (den ende spelare som gjort tre mål i en VM-final) och Trevor Brooking. Apropå stundande turnering i Brasilien.

Bragg har även samarbetat med bland andra Johnny Marr från The Smiths, Leon Rosselson och medlemmar ur R.E.M. Bragg spelar och talar ofta under festivaler och har gjort det i Sverige vid flera tillfällen, senast förra året.

Våren 2013 släppte han det kritikerrosade albumet "Tooth & Nail", en skiva som inspirerats av den amerikanska folk- och countrytraditionen.

Billy Bragg, som numera bor i grevskapet Dorset i sydvästra Ebgland, har efter det tilldelats en rad utmärkelser, bla BBC Radio 2 Folk Awards ’Roots Awards’ och the Asscociation of Independent Music (AIM):s ’Outstandig Contribution To Music Award’.

Solokonserterna i Sverige ingår i en 18 månader lång turné som även inkluderade ett stopp på på Stockholm Music & Arts förra sommaren. Han fick fina recensioner och man konstaterade att han inte bara är en god protestsångare, utan också en fullblodad entertainer. ”Han plöjer på som bara en rutinerad estradör kan, med roande mellansnack och fina låtar från den gedigna låtkatalogen.” (Musicstage.se).

Han började öva gitarr tillsammans med sin granne "Wiggy". 1977 bildade Bragg och Wiggy bandet Riff Raff och turnerade runt Englands pubar och klubbar. De spelade en sorts punk blandad med pubrock men lade ner bandet efter ett antal misslyckade singelsläpp.

– Jag har fortfarande kontakt med Wiggy, säger Billy Bragg i mobiltelefonen innan han lämnar Helsingfors för att åka till Tammerfors för sista spelningen före kvällens gig vid Gasklockorna.

Mer läsning

Annons