Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ranelid har ordet – räcker det?

/
  • Björn Ranelid har skrivit texten till låten som är gjord av Fredrik Andersson, mannen bakom Zlatan-låten ”Who’s Da Man”.

Annons

Han är årets mest omtalade deltagare och hans anspråk är större än arenan han uppträder i. Björn Ranelids ”Mirakel” är en hyllning till kärleken.

– Jag gör det ingen Nobelpristagare i kemi, fysik eller medicin klarar av, säger författaren.

”Dikotomi!” hojtar Björn Ranelid. Sedan drar han, Sara Li och Fredrik Andersson iväg genom turisthotellet utanför Leksand, orten där Melodifestivalens tredje deltävling avgörs i morgon.

– Glöm inte ordet.

Författaren rullar ut ”ordets” första stavelse på sitt typiska sätt, men hans pedagogiska ambitioner är något oklara. Björn Ranelid är nämligen inte alls förtjust i dikotomier och två tycker han särskilt illa om: högt och lågt, fint och fult.

Tillsammans med sångerskan och låtskrivaren har han precis tillbringat en halvtimme med att förklara sin medverkan i Melodifestivalen.

I ärlighetens namn har Sara Li och Fredrik Andersson mest tillbringat, förklaringarna står Björn Ranelid för själv:

– Vi höjer nu nivån och lyfter upp det till där litteratur ska vara. Den ska in i dina hjärtslag. Det är Dan Andersson, Ferlin, Fröding och Taube. Tror du Taube skulle tänka att det här var lågt, högt, fult eller fint? Aldrig! Det låga är elitistiskt. Vi höjer ribban, vi går i bräschen, vi är radikala.

Björn Ranelid är inte rädd för det folkliga. Han gör ingen skillnad på det talade, sjungna eller skrivna ordet. Han vill pulverisera alla föreställningar om högt och lågt. Det ord väger tyngst som berör flest människor – berg sjunken, djup stån opp.

– Ja, det är Jesu ord, det är Tranströmer, det är Mozart, det är Beethoven. Man ska nå ut till så många människor som möjligt med högsta möjliga kvalitet. Göra det med respekt. De som blir mest älskade är de författare som når ut till flest människor, säger han.

Björn Ranelid kommer knappast att chocka någon med sin medverkan i Melodifestivalen.

Däremot lägger han upp bollen för dem som vill parodiera honom. I ”Mirakel” låter han Sara Li förkunna att kärleken är, ja ett mirakel, medan han själv mässande fastslår sådana faktum som att ”om kvinnan vägrar att ta emot mannens säd i 60 år så dör mänskligheten ut” och att ”kärleken lutar, en aning, som gammaldags skrivstil”.

Är han rädd för att åter bli måltavla för kritikernas giftpilar?

– Nej, nej, nej, de är fyra fem stycken. Jag har flest människor med mig i hela Sverige. Jag är den ende de sjunger en sång om på Rix Morgon Zoo, jag är den ende som har en egen fan club, jag är den ende som har ett eget pris i mitt namn. De andra kan ju, ja vadå, vad ska de göra? De är fem stycken. Ställningen är tre miljoner mot noll till mig.

Varför tror du att

de retar sig på dig?

– Därför att jag kan det som de inte kan.

– De frågade 20 personer i ”Babel” om de kunde citera en rad av mig och alla kunde det. Om du frågar 20 slumpvis utvalda om de kan citera Stieg Larsson så kan ingen det. Jag har utlovat en belöning på enorma belopp till den som kan citera tolv rader av Stieg Larsson. Dessutom är mina meningar intatuerade på sex-sju kvinnor nu. Tror du någon annan har skrivit en mening som är intatuerad i en kropp?

Mer läsning

Annons