Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåkersrevyn får premiär för tionde året på raken

/

För tionde året på raken är det dags för revy i Torsåker. "Minnesbanken" heter årets show, som har premiär fredag 2 oktober och spelas varje fredag och lördag oktober ut.

Annons

"Med tio års insättningar och ränta" bjuder Torsåkersrevyn in till sin föreställning "Minnesbanken". Årets ensemble är den enda som förblivit densamma från året innan sedan starten 2006, och består av skådespelarna Matilda Andersson, Anna Pamp, Bitte Holländare, Zebbe Andersson samt Pia Möller-Andersen, som även skrivit manus. Regisserat har de gjort tillsammans. Yngst i gänget är Zebbe, som fyller 15 år i december och är med för sitt fjärde år. Äldst är Siv med 55 år.

– Sammanlagt har vi 150 års revy-erfarenhet, så vi kan leverera. Och just nu är vi den enda revyn som spelar i Gävleborg, försäkrar Pia Möller-Andersen.

Årets upplaga blir en slags greatest hits med nummer som funkat bäst, men i uppdaterad version. Det bjuds även på nyskrivna nummer, för revy-formen som Torsåkers-ensemblen jobbar med ska kännas angelägen och aktuell. Både rolig och säga något. Alltför elakt får det dock inte bli. Satir i all ära, men mobbning är uteslutet. Materialet handlar både om lokala, nationella och internationella händelser, så att också tillresta ska få ut något av showen.

– Det är i samma tradition som Karl Gerhard. Man dryftar det som hänt. Sånger om hjärta och smärta har vi så många av ändå. Revy ska kännas i både mage och hjärna.

Till exempel finns en sång om en krokodil som inte passar in. Paralleller skulle kunna dras till flyktingkatastrofen som pågår. Och i samma hus som revyn spelas: Torsåkers Bygdegård, ligger ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Några av dem var på plats under onsdagens generalrepetition.

– Det var känslosamt att sjunga krokodilsången, det kändes väldigt nära, berättar Pia Möller-Andersen som var med i sin första revy 1986.

Nytt för i år är att maten serveras vid bord, inte i bufféform. Musiken har även nått nya höjder i år med arrangör Ronny Jonsson, som har omarrangerat och slitit. Revyn består av två akter med cirka 17 nummer i varje akt. Tempot är högt - i tv-stil och inget segment det andra likt.

– Det är inga långa monologer för då får jag allergi.

Pia Möller-Andersens tioårige son (som sett revyer från Falkenberg till Iggesund) såg genrepet och tyckte det var den bästa revyn han sett. Det tillsammans med faktum att 15-åringar självmant kom till genrepet är ett kvitto på att Torsåkerevyn funkar i många åldrar.

Räkna med att åter stifta bekantskap med Hoforsbrudarna (med öppningsrepliken "Men gu va trökigt"), Majken Torstensson (äggledare i hönseriet i Torshyttan) och Sug-Britt (en mygga full som en kastrull).

Mer läsning

Annons