Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya individuella misstag

Fem insläppta fem senast, följdes av sex mot HV 71 - och då går det förstås inte att vinna matcher. Brynäs har inte tagit en trepoängare på de åtta senaste matcherna och endast plockat 13 poäng på tolv matcher.

Annons

En ny svidande förlust, 4-6 mot de regerande mästarna som tog sin fjärde raka trepoängare och spelade sin nionde raka bortamatch utan förlust, samtidigt som det blev stopp på Brynäs tidigare fina hemmasvit med poäng i åtta raka matcher.
Nya individuella misstag vid de tre inledande målen bäddade för de stora HV-målsiffrorna. Det börjar bli en otäck ful ovana numera.

Anders Lindbäck var olycklig vid minst ett par av målen som han borde ha klarat - och det spred osäkerhet bland utspelarna, som inte tycks lita till fullo på sin burväktare.
Denne har det sannerligen inte lätt - och bättre blir det förstås inte när hela laget inte längre hjälper varann och kan prestera ett någorlunda hyfsat försvarsspel.
Lagdelarna är allt för utspridda. Och den rätta stabiliteten har helt försvunnit.
Brynäsarna kommer fel i de flesta lägen i egen zonen, de saknar de rätta positionerna och allt för ofta uppstår rena virrvarvet framför både den egna målburen och bakom den förlängda mållinjen.
Gävlelaget har helt enkelt hamnat i ett otäckt tjyvläge, som kan bli mycket, mycket svårt att ta sig ur.

enda glädjeämnet var att det blev rejäl islossning i power playspelet - med tre tillverkade mål, varav två av Mads Hansen i spel fem mot tre.
Men vad hjälper det, när man ändå släpper in halvdussinet - trots fyra egna mål framåt!
Rögle, årets sista gäst i Läkerolen på tisdag, kom över sin åtta matcher långa förlustsvit, spöade serieledande Luleå på hemmais med 3-1 - och kanske är det så att ängelholmarna har hittat in på vinnarspåret igen.
Något som Brynäs även är i stort behov av att komma in i...vilket den fina publikskaran, 6.202, lätt kunde konstatera mot de regerande mästarna från Jönköping.
Seger för skåningarna på tisdag och de är förbi Brynäs - och det kan även gå så illa att Timrå (som spelade 1-1 hemma mot nya serieledarna Linköping) då passerar via seger i Göteborg mot Frölunda i den 36:e omgången.
Något som i så fall innebär att Brynäs skulle hamna under slutspelsstrecket när det nya året inträder - för första gången den här säsongen.

vi inte gå händelserna i förväg - men det måste till varje pris bli som tränaren Niklas Czarnecki svarade när han fick frågan om när Brynäs skulle börja vinna igen...?
- På tisdag ska vi bara ta tre poäng!
Jaja, det vill till - det.
Brynäs är för närvarande ett lag som helt saknar flyt.
Typiskt var exempelvis 2-4-målet 27 sekunder in på mellanperioden. Pucken tog på linjemannens skridsko strax innanför offensiva blå när Hansen skulle lägga ner den djupt längs sargen.
Naturligtvis en snabb kontring på andra kanten, Martin Thörnberg sköt från högersidan - ett skott som mål-Lindbäck normalt ska ta.
Mål i baken och direkt stor uppförsbacke i mittavdelningen.
Eller när ett par andra av de sex målen tog på hemmaben och ställde den stackars brynäskeepern.

- men typiskt för ett lag som inte har marginalerna eller rätta flytet på sin sida.
Men jag vill även direkt säga: Brynäs är inte tillräckligt bra för att vinna matcher, när inte hela laget fungerar och spelar som ett lagkollektiv!
Det sistnämnda är numera så långt borta som det kan vara.
Tyvärr, tyvärr - och svänger det inte snabbt (redan mot Rögle måste det bara ske) - kan det här komma sluta med nytt kvalseriespel!?
Så illa tycker jag det ser ut.
Det måste helt enkelt bli ett stopp på förlusterna - ja, det måste till en snabb trepoängare! För att återställa balansen i laget.
Som tur var förlorade Djurgården stort i Karlstad, 1-4 mot Färjestad, och tog inte in på Brynäs bakifrån. Det gjorde däremot Södertälje, som spöade Skellefteå AIK hemma i Scanarinken med 2-1, och i likhet med Dif har sju poäng upp till sjuan Brynäs.

att det kan tyckas negativt och destruktivt att se neråt i tabellen - men ursäkta mej; sju pinnar är inget stort avstånd med trepoängssystemet.
Alla kan själva räkna ut vad exempelvis tre raka förluster innebär, samtidigt som lagen därnere tar poäng eller rent av fullt...
I dagsläget - som spelet ser ut - finns absolut inget annat att göra än att titta neråt - och till varje pris hålla undan för de bakomliggande lagen!
Sedan om det förhoppningsvis leder till slutspel eller en plats i ingen mans land får framtiden utvisa.
Det är långt kvar men just nu gäller bara: få ordning på försvarsspelet, se till att hjälpa Lindbäck till varje pris, offra sig hänsynslöst - och hålla baklängesmålen nere.
Med fortsatt många insläppta mål, typ fem och sex som i de två senaste matcherna - ja, då kommer det med all säkerhet att sluta med nytt kvalseriespel.

dock Brynäs till power playspelet. Och norrmannen Mads Hansen prickade in två av de tre pp-målen.

(Brynäs gick från 0-2-underläge redan efter drygt fyra minuter till 2-2 på 41 sekunder i två numerära överlägen, det första målet svarade Hansen för).
Mads var lagets bäste spelare, inte bara för sina två fullträffar utan även i övrigt ett viljestarkt och uppoffrande centerspel.
Med hårt jobb främst offensivt men som vanligt duktig i defensivjobbet, inte minst i box play - där HV, bäst i serien i den spelformen, tilläts att bara göra ett mål. Det var backen Mikko Luomas 5-2 i mitten av mittperioden som tog vägen in i hemmakassen via ett backben.
Steve Dixon passade till tre av målen och var den näst bäste brynässpelaren.
Hans kanadensiske vapenkamrat Kyle Wanvig blev till mångas stora förvåning bortplockad när tränare-Czarnecki toppade laget i mitten av matchen.

sa efteråt när han tillfrågades om det: "Jag hade helt enkelt bättre forwards än Wanvig, därför bänkades han".
Frågan kvarstår: Var kanadicken verkligen sämre än någon annan?
Jag tycker i varje fall inte det.
Det fanns spelare, typ Emil Sandin exempelvis, som nästan helt tappat fjolårets tuffa spelstil, fränhet och aggressivitet i närkamperna  - för att bara nämnda en i samlingen, som hela tiden envisades med att spela i sidled och tog omvägar kring HV-backarna - i stället för att gå rakt fram mot Livs målkasse.
Det vågar (och kan) i varje fall offervillige Wanvig göra.

Mer läsning

Annons