Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

65 tjänstemän på besök – samtidigt går 120 med oro för sina jobb

/
  • På Migrationsverket går 120 statstjänstemän och oroar sig för sina jobb, skriver Helene Åkerlind. Arkivbild.

Samtidigt på Söder i Gävle går 120 statliga tjänstemän, som redan är etablerade i Gävle, med oron om att mista sina arbeten, skriver Helene Åkerlind, L.

Annons

Torsdagen den 14 december besökte medarbetare vid ESF-rådets huvudkontor Gävle. Det var de 65 statstjänstemän vars arbetsplats under 2018 ska flyttas till Gävle.

En av alla utlokaliseringar i regeringens stora satsning på att stärka den statliga närvaron genom spridningen av statliga myndigheter. Det är för den sittande Socialdemokratiska regeringen en signalfråga. Ett sätt att bidra till att det skapas statliga jobb för tjänstemän och akademiker utanför de större städerna.

Samtidigt på Söder i Gävle går 120 statliga tjänstemän, som redan är etablerade i Gävle, med oron om att mista sina arbeten. Samma Socialdemokratiska regering, om de följer Migrationsverkets förslag, kommer att ställa dessa inför en kommande arbetslöshet eller en framtid som även för dem innebär arbetspendling.

Jag är helt överens med både regeringen och Migrationsverket i frågan om att verksamheten måste anpassas efter den efterfrågan och de förändrade krav som ställs på verket i dag. Det innebär att enheter måste läggas ner och personal varslas.

Men i regeringens anda och vilja att utlokalisera statliga verk rimmar förslaget illa, då man väljer att behålla och koncentrera verksamheten till storstadsregioner.

För vår region innebär det att enheter i Stockholm, Arlanda och Uppsala får vara kvar på bekostnad av enheterna i Gävle och Söderhamn. Inte heller tycks förslaget kunna motiveras utifrån verksamheternas erfarenhet eller kompetens. På Migrationsverket i Gävle finns beslutsfattare med mer än tio års erfarenhet från asylprövning, bland dessa finns exklusionsexperter och HBTQ-specialister.

Jag vädjar till regeringen och dess statsråd, Ardalan Shekarabi och Heléne Fritzon, att verka för att beslutsförslaget som innebär en centralisering av verksamheterna till storstäderna inte verkställs. Jag hoppas att regeringens löften och ambitioner visualiseras i Gävle genom oförändrad verksamhet vid Migrationsverkets enhet i Gävle.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons