Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analysera händelserna i Husby

Alliansens arbetslinje har gett människorna i fattiga stadsdelar minskat frihetsutrymme med sänkta bidragsnivåer och betoning av skyldigheter, menar Alternativboden Lyktans Per-Olof Erickson.

Annons

”Den hårt behandlade känner sig utstött och den utstötte behärskas av känslor, som icke kunna vara kärlekens” sade stadsminister Per Albin Hansson redan på 1930-talet.

Dessa kloka ord är värda att tänka på efter förortsbränderna i Stockholm och andra delar av landet. Dagens politiker och hela svenska samhället borde ställa sig frågan om Per Albins uttalande kan ha något med dagens händelser att göra.

Är det den sociala situationen som ger grundläggande förklaring till de händelser som kallas upplopp, kravaller eller förortsrevolt?

Enligt uppgift har svenska storstäder blivit de mest segregerade i norra Europa, där en djupt social ojämlikhet har tagit sig ett rumsligt uttryck i form av en delad stad. Dessa områden drabbas hårdast av negativa följder av statens nedskärningar och avregleringar i offentlig sektor. Samtidigt som fritidsledare och fältassistenter reduceras har polisens närvaro ökat.

Människorna i fattiga stadsdelar har fått minskat frihetsutrymme med sänkta bidragsnivåer och betoning av skyldigheter, som i Sverige förknippas med Alliansens arbetslinje. Till detta kommer diskriminering. Det är t ex välbelagt att vid lika meriter för invandrare och personer med svenskt namn har de förra mindre chans till arbete och bostad.

Ännu en grund för social frustation i svenska förorter är påbörjade utförsäljningar och renoveringarna av miljonprogramsområden med kraftiga hyreshöjningar. I Husby har invånarna tidigare än någon annanstans uppmärksamamt och protesterat mot detta.

Händelserna som startade i Husby visar på ett misslyckande för den nationella politik, som syftat till att bryta det så kallade utanförskapet. En utredning bör tillsättas som grundligt analyserar de kritiska sociala situation, som den svenska förortsbefolkningen i dag befinner sig i.

Sverige borde bygga samhället enligt Per Albin Hanssons ”principen: de sämst ställda först, vilket är den demokratiska principen i motsats till den som länge bestämt i svensk politik till fåtalets båtnad (fördel) och privilegiernas skydd.”

Per-Olof Erickson

Altenativboden Lyktan – ideell förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons