Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damma av ledorden från 1990-talet!

Det är dags för Arbetsförmedlingen att börja arbeta som den gjorde på 1990-talet skriver Kjell Helling, FP.

Annons

Personer som blir arbetslösa hamnar ofta i en livskris. För många blir det en ekonomisk katastrof och för den som har familj blir effekten ofta mycket stor. De senaste åren har det varit många varsel och uppsägningar på orter som redan tidigare drabbats hårt.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen fått en mer övervakande funktion i stället för att vara en ”hjälpande hand i nöden”. Många av de som blivit uppsagda har inte sökt jobb på 25-30 år och vet inte vad en CV är.

Arbetsförmedlingen gör i dag en tidig bedömning vid inskrivning att de flesta inte behöver något inledande stöd eftersom personen har lång erfarenhet och kanske utbildning inom tidigare yrkesområde.

Här är det viktigt att Arbetsförmedlingen har en bredare syn och arbetsmarknadskunskap. Hur ser det ut med jobb inom närområdet i just den yrkesinriktningen? Genom lite kompletterande utbildning och möjligheten till praktik inom ett annat yrke så kanske arbetslöshetstiden kan förkortas väsentligt.

Regeringen har de senaste åren gett ekonomiskt stöd och möjligheten till tidigare insatser samt ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsutbildning och individuell coachning. Tyvärr har tillförda medel inte nyttjats och flera miljarder har lämnats tillbaka.

Vi har nu sett resultatet efter utvärdering och kontroll av Arbetsförmedlingen. De har inte haft tillräcklig kontroll på upphandlade aktörer. Förmodligen har det varit någon form av ”snabbupphandling” där nästan vem som helst kunde få ett uppdrag.

Varför har det inte upphandlats arbetsmarknadsutbildningar som ett komplement till tidigare yrke eller som direkt omskolning eller kompletterade utbildningar för nyanlända som sedan tidigare har någon form av yrkesutbildning från annat land.

Arbetsförmedlingens verksamhet och uppdrag måste förändras så att arbetssökande får tidig hjälp och stöd. Kartläggning och vägledande insatser ska kompletteras med olika varianter av arbetsmarknadsutbildningar, yrkesförberedande eller direkta yrkesutbildningar. Bättre samverkan med de kommunala yrkesutbildningar inom Yrkesvux för att ge arbetssökande olika möjligheter till yrkesutbildning som i första hand är anpassade till den lokala och regionala arbetsmarknaden.

Det är nog dags att damma av de ledord som Arbetsförmedlingen hade på 1990-talet: "Tillsätt platserna, Rusta den enskilde, Stimulera efterfrågan och Förhindra utslagning".

Kjell Helling, FP


ordförande i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons