Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bästa vårdcentralerna är hotade

Om de privata vårdcentralerna tvingas stänga kommer de nöjda patienterna att hänvisas till regionens egna hälsocentraler, med rekryteringsproblem och resursbrist, skriver Peter Nordebo, L.

Annons

De åtta vårdcentraler i Gävleborg som uppskattas mest är alla drivna av privata företag. De åtta är Söderhamnsfjärdens HC, Oxtorgets HC, Eira HC, HC City, E-hälsans HC, Voxnadalens HC, Harmånger HC och Håstaholmens HC. Det visar Vårdföretagarnas senaste patientenkät.

Av de 20 mest uppskattade hälsocentralerna i länet är 13 privata. Och det är just dem som regeringspartierna vill tvinga att slå igen, ivrigt påhejade av Vänsterpartiet. Om de lyckas driva igenom sitt krav på förbud mot vinster i välfärden kan de här vårdföretagen inte längre fortsätta att bedriva hälso- och sjukvård på landstingets uppdrag.

Med ett vinsttak enligt det förslag som regeringen nu förbereder kommer inget privat företag att kunna fortsätta att bedriva sin verksamhet inom vård, skola och omsorg. Möjligheten till vinst är nödvändig för att försäkra sig om att det finns utrymme till nya investeringar och satsningar och en säkerhet för att lönsamheten kan variera över tiden.

Det är ren mytbildning när de här partierna försöker få människor att tro att vinstpengarna från vården går direkt till skatteparadis. Och för Region Gävleborg är inte problemet att vinsterna i vården är för stora – det är underskotten som är problemet.

Om de privata vårdcentralerna tvingas stänga kommer de nöjda patienterna att hänvisas till regionens egna hälsocentraler, med rekryteringsproblem och resursbrist. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att regionen plötsligt skulle bli en mer attraktiv arbetsgivare, som snabbt suger till sig den duktiga personal som uppenbarligen jobbar på de här privata vårdföretagen.

Därmed inte sagt att de som jobbar på regionens egna vårdcentraler skulle vara mindre duktiga. Men regionledningen har inte ansträngt sig för att skapa en attraktiv arbetsmiljö som förmår locka läkare och sjuksköterskor. Hamrånge HC, Alfta HC, Sandviken Södra HC, Järvsö HC och Edsbyns HC är några av de offentligt drivna hälsocentraler som finns med bland de 20 bäst rankade.

Det är val 2018. Det är du med din röst som avgör om länets populäraste hälsocentraler ska tvingas slå igen. En röst på Liberalerna eller något av de andra allianspartierna är ett stöd för att det fortsatt ska vara möjligt att driva offentlig verksamhet i privat regi!

Peter Nordebo, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons