Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är mycket begärt att kommunen ska ta över ansvaret för boende

Trots humanitära aspekter i frågan är det mycket begärt att kommunen ska ta över ansvaret för boende, inte minst med tanke på att staten i praktiken gör en övervältning av kostnaderna på kommunerna genom att endast ersätta en bråkdel av de kostnader som kan uppstå, skriver Alliansen Gävle.

Annons

Svar till Therese Metz, MP, Gin Akgul Hajo, V, Åsa Wiklund Lång, S och Jörgen Edsvik, S ”Sluta hänvisa till varandra, ordna boende för våra unga!”.

Debatt: Sluta hänvisa till varandra, ordna boende för våra unga!

Vi i Alliansen Gävle vill skapa förutsättningar för de asylsökande som fyllt 18 år att kunna fullfölja sin skolgång i den skola i Gävle kommun de studerar på. Vi tycker att det är mycket viktigt att de berörda kan få behålla den trygghet som en ordnad skolgång ger. Vi vill att de ska få vara kvar i en skola där de känner sig hemma och under sin studietid har fått vänner och goda lärarkontakter.

Men för att vi ska kunna göra detta så måste Migrationsverket ordna boende för denna grupp av personer. Med nuvarande ansvarsfördelning och regelverk anges att ansvaret för asylsökande personer över 18 år är ett statligt ansvar via Migrationsverket. Det innebär att när en asylsökande blir 18 år ska ansvaret övergå till Migrationsverket i avvaktan på beslut i asylprocessen.

Beslut togs i Socialnämnden Gävle den 26:e september 2017 att erbjuda asylsökande ensamkommande som inte har behov av lagen om vård av unga (LVU) en fortsatt placering efter 18 års ålder i avvaktan på det första beslutet på sin asylansökan och därefter längst upp till 14 dagar varvid Migrationsverkets ansvar vidtar.

Trots humanitära aspekter i frågan är det mycket begärt att kommunen ska ta över ansvaret för boende, inte minst med tanke på att staten i praktiken gör en övervältning av kostnaderna på kommunerna genom att endast ersätta en bråkdel av de kostnader som kan uppstå. Denna tuffa kostnadsövervältring på kommunerna har gjorts under den nuvarande regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet.

Utifrån ett ansvars- och resursmässigt perspektiv anser Socialtjänst Gävle att ansvaret för asylsökande vuxna fortsatt ska hanteras av staten. Vi kan inte ha en socialtjänstlag vid sidan av bara för ensamkommande. Vi måste behandla en 18-årig ensamkommande på precis samma sätt som en 18-åring som är född i Sverige.

Det är också värt att påpeka att Asylkommitténs påstående om att det inom kort kommer att finnas uppemot 40 hemlösa ungdomar i Gävle är ett ogrundat påstående eftersom de har ett boende på Migrationsverket.

Vi i Alliansen Gävle har tagit initiativ till att bjuda in Migrationsverket till kommunstyrelsens sammanträde den 21 november. Detta ger oss en möjlighet att diskutera hur vi på bästa sätt kan finna en lösning för hur asylsökande som fyllt 18 år ska kunna fullfölja sin skolgång här. Vi i Alliansen Gävle är fullt beredda att bidra med vår del av denna lösning genom att säkra skolgången. Men Migrationsverket ansvarar helt när det gäller boendet.

Vår ambition är alltid att skapa bästa möjliga förutsättningar och bästa möjliga miljö för alla barn och ungdomar som bor och lever sina liv i Gävle kommun.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Margaretha Wedin, C

kommunalråd

Jan Myléus, KD

kommunalråd

Ewa Marja Andersson, M

ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons