Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att säga att valfriheten förblir oförändrad

Annons

Det finns mycket att anmärka på i Gin Akgul Hajos debattartikel om privata företag inom vård och omsorg. Men hennes artikel innehåller framför allt två mycket grova felaktigheter. Felaktigheter som pikant nog förs fram för att, som skribenten menar, avliva myter, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna.

Den första rör vilka företag som drabbas av Reepaluutredningens förslag. Att det är de mindre företagen som skulle drabbas av det föreslagna vinsttaket menar Gin Akgul Hajos är en myt. Det visar på en djup okunskap om företagens villkor och om utredningens förslag.

Eftersom förslaget är baserat beräkningar som utgår från den ovanliga termen ”operativt kapital” drabbar den vård- och omsorgsföretag i olika grad.

Om ett företag har råd att köpa de fastigheter de nyttjar i stället för att fortsätta hyra dem kommer företaget tillåtas göra en större vinst. Jag kan redan nu avslöja att det inte rör sig om den lokala läkarledda vårdcentralen. Företag som kan låna flera miljoner eller har den mängden pengar kontant är de stora företagen med miljardomsättning.

Det är också felaktigt som Gin Akgul Hajos påstår att valfriheten inte skulle påverkas av att vinstbegränsning blir verklighet. Förvisso försöker Gin Akgul Hajos ladda ordet valfrihet med något annat än vad vi vanligen menar. Med valfrihet menar hon att patienten får den vård patienten behöver – en minst sagt udda definition av valfrihet.

Valfrihet innebär att du exempelvis kan välja din vårdcentral, men att du också kan välja bort en vårdcentral som inte lever upp till dina krav och förväntningar. Enligt beräkningar från redovisningsbolaget PWC skulle ungefär en fjärdedel av välfärdsföretagen tvingas stänga ned omedelbart och fler skulle troligtvis följa strax därefter.

När de som utgör alternativet försvinner går det inte att säga att valfriheten förblir oförändrad – det är lögn.

Håkan Tenelius

näringspolitisk chef Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons