Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det S föreslår motverkar partiets mål

Annons

För EU:s lägsta arbetslöshet krävs mer än 6400 jobb i Gävleborg, skriver Lotta Pettersson, Svenskt Näringsliv.

Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. En hög ambition som är välkommen! Men det kommer att krävas omfattande jobbskapande reformer för att nå dit, för i praktiken betyder det att en halv miljon nya jobb behöver skapas i Sverige. För Gävleborgs del mer än 6 400 jobb.

I Aktuellt den 3/6 konstaterade tre ledande nationalekonomer att Socialdemokraternas jobbpolitik inte kommer att leda till EU:s lägsta arbetslöshet.

För att nå det högt uppsatta målet måste det nämligen till reformer som skapar bättre villkor för företagen.  För det är i företagen som nya jobb skapas. Därför är det förvånande att Socialdemokraterna kommer med förslag som ger motsatt effekt.

Höjda arbetsgivaravgifter för unga, höjd restaurangmoms och begränsade visstidsanställningar riskerar att försvåra för unga att hitta arbete. Det kommer att slå brett mot företag som anställer, i många fall unga, inom alltifrån transport och magasinering till bygg samt vård och omsorg. De gröna näringarna och besöksnäringen som dessutom är säsongsberoende, drabbas hårdast.

Arbetslösheten i Sverige låg på 8,0 procent förra året. I Österrike, som hade lägst arbetslöshet i EU, var den 4,9 procent. Våra beräkningar visar att det behöver skapas mer än 6 400 jobb i Gävleborg för att Sverige ska nå målet om lägst arbetslöshet i EU om sex år. Arbetslösheten är ojämnt fördelad mellan åldersgrupper i Sverige. Särskilt bland unga är den hög. Det betyder att många av jobben som måste komma till de närmaste åren behöver vara sådana som unga kan ta.

För de många unga som söker arbete och inte vill studera vidare, eller som söker ett arbete vid sidan av studier, är jobb utan större krav på utbildning eller erfarenhet viktiga. Jobb som kan fungera som en väg in på arbetsmarknaden och en start på yrkeslivet. Näringslivet fungerar redan i dag som en viktig dörröppnare för unga och nyanlända som saknar etablerade kontakter på arbetsmarknaden, men vi kan självklart bli bättre.

De förslag som Socialdemokraterna har fört fram motverkar partiets mål och riskerar att öka arbetslösheten i stället för att minska den. Det går inte att skapa nya jobb genom att göra det svårare för företagen att anställa. För att näringslivet ska kunna bli den jobbskapare som Socialdemokraterna behöver måste företagen ges goda förutsättningar. Bara då kan det stora antalet jobb som behövs i hela landet skapas.

Lotta Petterson

regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons