Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska inte finnas några kryphål för barnäktenskap

/

Vi kan inte ha en lagstiftning som innebär att vissa barn undantas det skydd som alla barn har rätt till. Alla barn ska ha rätt till sin barndom och alla människor ska ha rätt att välja sin partner, skriver Tord Fredriksen, V.

Annons

Debatt: Förbjud barnäktenskap helt!

Därför var det glädjande att kunna läsa att moderaten Lars Beckman med flera i Gefle Dagblad den 14 januari har anslutit sig till Vänsterpartiets uppfattning att det inte ska finnas några undantag i lagen som gör det möjligt att erkänna barnäktenskap, tvångsäktenskap eller fullmaktsäktenskap.

2014 stärktes skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Lagändringen var ett steg i rätt riktning och innebar en mer restriktiv hållning vad det gäller att erkänna tvångsäktenskap, barnäktenskap och fullmaktsäktenskap jämfört med hur det varit tidigare.

Det blev dock fortfarande möjligt att i undantagsfall erkänna sådana äktenskap i Sverige. I samband med denna lagändring var det endast Vänsterpartiet som föreslog att möjligheten att erkänna barnäktenskap helt skulle täppas till. Inget av de övriga riksdagspartierna delade då vår ståndpunkt.

Vänsterpartiet vill fortfarande ta bort undantagsregeln. Det ska inte vara möjligt att erkänna tvångsäktenskap, utländska barnäktenskap och fullmaktsäktenskap i Sverige.

Alla barn ska ha rätt till sin barndom och alla människor ska ha rätt att välja sin partner. Vänsterpartiet anser inte att vi kan ha en lagstiftning som bland annat innebär att vissa barn på religiös, kulturell eller traditionell grund, undantas det skydd som alla borde ha rätt till.

Det räcker helt enkelt inte att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap om man samtidigt godkänner att det finns kryphål. Det är inte konsekvent att göra så. Barn är barn och ska så förbli.

Vi måste vara konsekventa och inte erkänna dessa äktenskap - dels för att få en klar och tydlig lagstiftning och för att den normerande effekten inte ska undermineras, dels för att sådana äktenskap strider mot grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter. Om det nu är så att vi står upp för barn och många kvinnor som tvingas till äktenskap, ska vi då inte följa FN-stadgan och Europakonventionen?

Slopad undantagsmöjlighet som Vänsterpartiet förespråkar innebär att vi stärker barns rätt att vara barn och står upp för kvinnors och mäns rätt att själva välja partner. Samtidigt ger lagen en tydlig signal om att tvångsäktenskap, utländska barnäktenskap och fullmaktsäktenskap inte är acceptabla och att kvinnor och barn framöver förhoppningsvis inte tvingas bli gravida eller utsätts för hot för att ingå äktenskap mot sin vilja.

Ungdomsstyrelsens rapport ”Gift mot sin vilja” visade att i Sverige upplevde då 70 000 unga mellan 16 och 25 år att de inte hade möjlighet att fritt välja vem de skulle gifta sig med. Vi ska se till att dessa ungdomars liv blir som de själva har valt.

Därför måste vi se till att inga kryphål finns. Man ska inte kunna giftas bort mot sin vilja. Det ska inte gå att bli bortgift som barn. Vi måste se till att alla barn får sina rättigheter var i världen de än må leva och bo.

I rapporten ”Är du gift” konstaterar Migrationsverket att den rättsliga styrning som finns för handläggning inte alltid följs, att det saknas stöd till handläggarna och att det saknas en specifik standard för handläggning av barn som är gifta.

Dessa ungdomar måste vi stötta och se till att de fritt kan välja hur deras liv ska se ut. Något annat kan inte vara acceptabelt.

Det som är gjort är gjort och vi måste se framåt, just därför är moderaternas upphörda motstånd mot undantagsregler för barnäktenskap så glädjande, synd bara att det var tvunget att ta så lång tid.

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons