Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hoppfull framtid för Gävleborg

Annons

I veckan presenterade nomineringskommittén för Moderaterna förslaget till riksdagslista. Så som har omskrivits i media har undertecknad föreslagits på första plats. Med denna text vill jag tydliggöra varför jag söker gävleborgarnas förtroende, skriver Måns Montell M, riksdagskandidat

Utvecklingen har under många år gått åt fel håll i Gävleborg. För att belysa detta med fakta så placerades Gävleborg år 1995 på plats nio av landets samtliga län när det gäller beskattningsbar inkomst per invånare. I år, 2017, har länet sjunkit till plats 16 av 21.

Skälen till det är många. Dock går det inte att bortse från att detta är en långsiktig trend där de gamla jobben har inte har ersatts med nya i samma utsträckning som de gjorts i övriga landet.

Till viss del är det en naturlig strukturomvandling, men problemet är att de nya jobben inte kommit i samma takt. Det som skiljer ut vårt län är den generellt sett lägre utbildningsnivån. Det är också förmodligen den viktigaste frågan för Gävleborg för att stärka vår gemensamma konkurrenskraft. Fortsatta satsningar på Högskolan i Gävle och angränsande läns universitet och högskolor är en nödvändighet. Möjliggör bra möjligheter för distansutbildning för de som inte kan eller vill flytta. Stärk utbildningen genom hela livet.

Gävleborg har legat i topp bland de län som tagit emot flest flyktingar. Att det var nödvändigt att lägga om migrationspolitiken är uppenbart och det är viktigt att den gamla ordningen inte kommer tillbaka. Nu står vi istället inför en väldig stor integrationsutmaning, där regering saknar svar. Vårt svar är inträdesjobb så att trösklarna in på arbetsmarknaden minskar, bidragstak så det alltid ska löna sig att gå från bidrag till jobb och integrationsplikt för vuxna.

En viktig del för människors trygghet är att känna att polisen finns närvarande. Utbilda fler poliser och genom högre polislöner få fler att stanna i yrket. Krafttag mot de kriminella gängen och genom skärpta straff både ge en ökad upprättelse till brottsoffren och att de kriminella hålls borta från gatorna är centrala delar för oss moderater.

Slutligen, alla satsningar kräver att fler människor kommer i arbete. Gör det mer lönsamt att arbeta genom sänkta skatter på låga och normala inkomster. Människor med vanliga jobb, så som lärare och sjuksköterskor, ska inte betala statlig skatt. Bra villkor för företag så att de väljer att flytta hit, inte härifrån.

För detta söker jag gävleborgarnas förtroende att representera er i Sveriges riksdag.

Måns Montell M

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons