Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett gott nytt jämlikt 2018

/
  • Snart är det dags för årsskifte med allt vad det innebär.

Sedan 2015 har Vänsterpartiet förhandlat med regeringen om statsbudgeten. Hälso- och sjukvården har varit en av våra prioriteringar. Vi har bland annat sett till att kvinnohälsan, förlossningsvården och psykiatrin har fått ökade resurser, skriver Jonna Källström Böresson.

Annons

Statsbudgeten för 2018 innebär ytterligare 4,7 miljarder till hälso- och sjukvården, 2019 och 2020 ökas summan till 5,4 miljarder/år. I vårdpaketet ingår:

Förlossningsvård: 1 miljard kr/år 2018-2022

Psykisk hälsa och psykiatri: 600 miljoner kr 2018, 1,10 miljarder kr/år 2019-2020

Sociala barn- och ungdomsvården (avser socialtjänsten): 250 miljoner kr/år 2018-2020

Tandvårdsbidrag: 531 miljoner kr 2018, därefter 750 miljoner kr/år

Förbättrade arbetsvillkor vårdanställda: 2 miljarder kr/år 2018-2021

Barnhälsovård: 142 miljoner kr/år 2018-2020

Avgiftsfritt gynekologiskt cellprov för screening livmoderhalscancer: 141 miljoner kr/år fr.o.m. 2018.

De flesta har väl hört att förlossningsvården behöver förstärkas, de flesta tycker nog att vårdanställda förtjänar bättre arbetsvillkor och alla vet att det är dyrt att gå till tandläkaren. Men resten av satsningarna kan förtydligas.

Psykisk ohälsa är ett utbrett problem i alla åldersgrupper och vårdens förutsättningar att möta dessa behov behöver stärkas. Vi utökar satsningarna mot psykisk ohälsa bland barn, unga och vuxna. Väntetiderna till BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) förväntas bli kortare med våra förstärkningar.

Samtidigt ser viatt barn och ungas psykiska ohälsa måste ses i ett bredare sammanhang där ävendet sociala ingår. Vi ser därför till att socialtjänsten stärks i sitt arbete som rörinsatser kopplade till barn och unga och för bättre samverkan med vården när barn och unga mår dåligt.

Satsningen på barnhälsovården ska leda till att fler barn ska få tillgång till vaccinationer och god tandhälsa. Genom att göra screening för att upptäcka livmoderhalscancer i tid avgiftsfri undviker vi förhoppningsvis att kvinnor inte kommer till undersökningen.

I dag uteblir var femte kvinna från sin bokade tid och det handlar ofta om brist på pengar. Vårdpaketets miljarder lägger en god grund för att vården ska finnas där när du behöver den och för en jämlik tillgång till vård över hela landet.

Gott nytt jämlikt år önskar Vänsterpartiet i Gävleborg

genom ordförande Jonna Källström Böresson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons