Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt självförsvar är bra för alla

Annons

Sverige tillhör de länder som har kommit långt i jämställdhetsarbetet, men trots det så förekommer förtryck av kvinnor i olika former. Könsmaktsordning är ett sådant företeelse som måste bekämpas. För Vänsterpartiet är det viktigt att den kampen förs över klassgränserna, skriver Gin Akgul Hajo, V.

Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och har länge uppmärksammat konsekvenserna av hur det patriarkala systemet påverkat samhällsutvecklingen. I dag är det allt fler som börjat ta till sig den feministiska ideologins tankesätt.

Vi är naturligtvis mer än nöjda över att de feministiska frågorna får en allt större plats både på den politiska dagordningen liksom i samhället i övrigt. Feminism handlar om att alla människor ska behandlas likvärdigt oavsett kön.

I Gävle har frågan om feministiskt självförsvar varit en av Vänsterpartiets käpphästar under många år. Det är med stor förtvivlan vi dock kan notera att många hyser fördomar kring vad feministiskt självförsvar faktiskt handlar om.

Frågan har kommit att bli kontroversiell, när den egentligen handlar om att belysa och göra motstånd mot den patriarkala samhällsordningens konsekvenser i fysisk bemärkelse. Vi får dagligen höra talas om hur kvinnor blir utsatta för våld av män, något som naturligtvis inte får lov att förekomma.

Allra helst hade vi i Vänsterpartiet sett att samhället skulle ta itu med mäns våld mot kvinnor på ett tydligare sätt, men fram till dess måste kvinnor lära sig tekniker för att kunna försvara sig själva. Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem som funnits i alla tider och därför är det viktigt att göra något konkret åt detta.

Det är inte bara bra för kvinnorna som får lära sig försvarsmetoder, utan även för de män som aldrig ens skulle överväga att överfalla en kvinna. Självförsvaret syftar till att förhindra fysiska angrepp från våldsförövare, ju fler som lär sig självförsvar, desto färre potentiella förövare kommer våga våldföra sig mot kvinnor, därmed kommer också risken för stigmatisering av män minska.

Vänsterpartiet bjuder därför in samtliga kvinnor i Gävles kommunfullmäktige att delta i feministiskt självförsvar innan kommunfullmäktigemötet tar sin början den 24 april. Vi vill visa hur det hela går till och samtidigt önskar vi att fler inser hur bra det är att kunna försvara sig som kvinna, precis som de flesta numer har insett hur viktigt det är att komma till rätta med den patriarkala samhällsordningen.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons