Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämringar för särskolan

Skolperioden är en viktig livsfas när man som särskoleelev bereder sig för det fortsatta livet. Trots detta väljer politiker att dra ner på skolpengen till särskolan, skriver Lars Björklund, ordförande i FUB.

Annons

Då är det bekräftat. Särskolan i Gävle är urholkad och dränerad. I jämförelse med andra jämförbara kommuner satsar Gävle kommun 37 procent mindre i skolpeng till särskolan. Inom Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, FUB, har vi länge misstänkt och även fått signaler från föräldrar att stora försämringar pågår inom särskolan. 37 procent mindre pengar är ju ohyggligt mycket och det drabbar en grupp elever som kanske behöver mest stöd för att utveckla sitt liv och sin framtid.

Skolperioden är en viktig livsfas när man som särskoleelev bereder sig för det fortsatta livet. Särskolan kan med god och hög kvalité bidra till att utveckla de här unga individerna så att de får ett så innehållsrikt liv som möjligt.

Det är svårt att förstå hur ansvariga politiker och tjänstemän tänker när man genomför försämringar för den här sköra gruppen kommuninnevånare.

Det är lätt att hamna i ordval och tankar på cynism och jag ska villigt medge att jag skriver det här inlägget med en stor portion ilska och vrede, för även om vi har misstänkt att försämringar pågått i särskolan så är konstaterade 37 procent sämre förutsättningar ett chockbesked.

När särskolan kommunaliserades under 1990-talet skickade staten med proportionellt lika mycket pengar till Sveriges kommuner för särskolan och nu ser vi resultatet av hur olika kommuner har värnat eller inte värnat om de här elevernas skola. Det är synd om alla föräldrar som naturligtvis vill att deras barn ska få en så god och bra skolgång som möjligt.

Den nya planerade frisärskolan Selmaskolan som är under utveckling och den hittills enda frisärskola i Gävle kommun är verkligen välkommet. Barn och föräldrar ska få samma möjlighet att välja bort den kommunala särskolan precis som andra barn och föräldrar har möjlighet att välja befintliga friskolor i Gävle kommun.

Lars Björklund

Ordförande, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, Gävle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons