Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlecentern agerade dörröppnare i hamnfrågan

Centern i Gävle hade en direktkanal till beslutet på riksnivå om Gävle hamn, skriver partiets oppositionsråd Roland Eriksson

Annons

Det var med stor glädje och tillfredställelse jag i förra veckan via centerledamoten i riksdagens trafikutskott Anders Åkesson tog emot beskedet att det äntligen tagits ett utskottsinitiativ i frågan kring muddringen i Gävle hamn, och sedan via medias rapportering.

Det var också Anders Åkesson som varit Centerpartiet i Gävles kontaktperson särskilt i det intensiva skedet från början på februari till nu i mitten av maj för att lösa den svåra uppkomna situationen som hindrade beslut i finansieringen av muddringen i hamnen. Dels genom att han gjorde ett besök här och hade kontakt med kommunledningen, hamnens ledning och trafikverkets representant med vårt parti som samordnare och värd.

Detta utskottsinitiativinitiativ som då var målsättningen för att arbetet i hamnen med muddringen och annat skulle kunna komma igång krävde många kontakter och det krävdes dörröppnare påtryckare och kontaktskapare mellan kommunledningen och regeringen i första hand infrastrukturministerns kansli.

Bakgrunden var ju den att Gävle kommun har varit beredd att förskottera 86 miljoner i ett medfinansieringsavtal och för att sjöfartsverket ska kunna gå in med sina 185 miljoner. Men detta stötte på patrull i och med att inte sjöfartsverket juridiskt har rätt att ta emot förskott. Byråkrati på hög nivå alltså.

När det ändå efter många påtryckningar och kontakter skulle bli klart i vårpropositionen i april så blev det ytterligare strul i hanteringen vilket så till sista kunde lösas efter, som skrivet är, mycket idogt och ivrigt arbete att få till ett beslut i trafikutskottet som ska leda till slutligt beslut i riksdagen den 20 juni.

Men det är nu inte bara detta för Gävle kommun och hela regionens framtid vid Gävle hamn så viktiga beslut som tagits utan detta har nu även betydelse för andra pågående och kommande infrastrukturprojekts genomförande.

Centerpartiet i Gävle som ett av regeringspartierna på riksplanet, har ju möjligheter att just använda de raka vägar in mellan kommun och regering/riksdag i olika frågor som detta är ett exempel på men även i andra ärenden har det och kommer att ske sådant för kommunens/regionens invånare viktiga lokala frågor.

Roland Ericsson

Oppositionsråd, C

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons