Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hajken i Smörnäs gav nya tankar

Jag skulle utan problem kunna skriva en lång lista med mindre byggprojekt inom fritidslivet i Gävle som kommunen kunde engagera arbetslösa att jobba med, föreslår Lars Winges och frågar vilka partier i Gävle som har idéer om detta

Annons

En tältnatt i Smörnäs tillsammans med ett 30-tal barn och pappor förra helgen fick mig att fundera på föräldrarnas kamp mot det ständigt ökande medieanvändandet hos barnen, och planterade tankar om vilka möjligheter till naturupplevelser och spontanidrott som ges i Gävle kommun.

Denna årligen återkommande hajk är otroligt uppskattad av pappor samt barn, och en del i det fyrdelade syftet är att öppna barnens ögon för annat än TV-program, datorspel och liknande. Men hur är det gällande Gävle kommuns hjälp till oss föräldrar att vinna kampen mot det synnerligen enkla beslutet att slänga åt barnen en surfplatta medan pulvermoset blir färdigt?

Min erfarenhet av Smörnäs är mycket positiv och Friluftsfrämjandet gör ett kanonarbete gällande driften som verkligen borde uppmärksammas. Dock finns det ett område som jag tycker ska förbättras och det gäller den i stort sett obefintliga badplatsen.

Barnen badade i vattnet vid ett av vindskydden, men tyvärr saknas en badbrygga, det var otroligt mycket sten, glas hittades samt en del av en eka med två spikar i hissades upp från botten. Rent livsfarligt med andra ord för våra barn, dock skulle det endast krävas några enkla åtgärder för att anlägga en fin badplats i Smörnäs.

Jag vandrar vidare i mina funderingar en nivå till och tänker på hur många fotbollsplaner, skridskobanor, lekplatser och dylikt som fanns när jag var ung på 80-talet och som lämnats över till aktiva föräldrar eller Samfällighetsföreningar att förvalta med olika grader av framgång. Min uppfattning är att möjligheten till spontanidrott, spontanlek och naturupplevelser var större tidigare.

I mina tankar funderar jag vidare hur det kan skapas möjligheter för mig som förälder att hjälpa mig undvika den enkla vägen i form av TV eller dator och i stället ta med barnen ut i naturen eller till en fotbollsplan.

Mitt förslag är att Gävle Kommun ska ta sitt ansvar i detta genom att engagera det stora antalet arbetssökande vi har i kommunen.

Det blir en enorm vinn-vinn situation då unga arbetslösa får en chans att komma in på arbetsmarknaden samt minskande av utanförskapskänslan samtidigt som det gagnar vår framtid i form av friskare och mer välmående barn.

Jag skulle utan problem kunna skriva en lång lista med mindre byggprojekt, planer som behöver snyggas till, ishockeyplaner som kräver drift vintertid och liknande.

Min dröm är att alla barn, oavsett stadsdel och familjeförhållanden, ska få samma möjligheter till spontanlek, spontanidrott och naturupplevelser i Gävle kommun. Därför skulle det vara intressant att veta om något politiskt parti har några tankar och idéer kring detta? Det partiet skulle direkt få min röst i 2014 års kommunalval.

Lars Winges

trebarnsförälder i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons