Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersförtryck hör inte hemma i ett rättssamhälle

/

Hedersrelaterat våld och förtryck har blivit vardag för många unga människor i Sverige. Uppskattningar visar att över 100 000 flickor och pojkar begränsas av hedersförtryck. Dessa, närmast medeltida, normer och värderingar hör inte hemma i ett modernt rättssamhälle, skriver Tomas Tobé, M.

Annons

De senaste tre åren har nästan 300 000 människor sökt asyl i vårt land. Integrationen av dem som får sin asylansökan beviljad måste fungera mycket bättre än vad den gjort hittills. Annars riskerar det redan utbredda hedersförtrycket att öka.

Därför behövs reformer för att förebygga och agera skarpt mot hedersrelaterat våld och förtryck. I Moderaternas nya kriminalpolitiska program har vi flera förslag för att bland annat skärpa straffen för hedersrelaterade brott.

Inför en egen brottsrubricering för hedersbrott. En särskild brottsrubricering för hedersbrott bör införas där gärningar som begås av flera olika personer i samförstånd ska omfattas och gärningsmannakretsen vidgas. Vi vill även införa hedersmotiv som en försvårande omständighet när straff mäts ut.

Förbättra skyddet för den som riskerar att utsättas för hedersbrott. Ett omedelbart omhändertagande av ett barn eller en ung människa som riskera att utsättas för hedersbrott är nödvändigt för att kunna skydda offret. Vi vill införa en tydlig lagstiftning som ger polisen möjlighet att omhänderta unga för att skydda dem mot hedersbrott.

Motverka tvångsgiftemål av minderåriga. Tvångsgiftemål av minderåriga är nära kopplat till hederskultur. I de fall där det finns anledning att misstänka att föräldrar eller anhöriga ämnar gifta bort en minderårig mot dennes vilja ska det därför finnas möjlighet att förbjuda anhöriga att föra den minderåriga utomlands.

Sverige ska inte stillatigande se på när unga flickors och pojkars fri- och rättigheter begränsas eller när jämställdheten mellan män och kvinnor utmanas i hederns namn. Vi kan inte förneka någon den frihet som många av oss tar för given bara för att personen har rötter i ett annat land.

Integration handlar inte bara om jobb och egenförsörjning. Integration är också värderingar. Det svenska samhället ska inte anpassas efter hedersnormer – i stället ska hedersnormerna motarbetas.

Den som inte står ut med att se en kvinna klä sig hur hon vill eller besöka badhuset, får helt enkelt stanna hemma. Kvinnans frihet ska aldrig begränsas.

Tomas Tobé, M

rättspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons