Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrornas värde kan inte fortsätta urholkas år efter år i hyresförhandlingarna

Annons

Replik till Hyresgästföreningen (HGF) Gävle Ockelbo Älvkarleby: HGF har väldigt svårt för vinster. Och det är väl ingen överraskning. Överskott i verksamheten är däremot en förutsättning för ett välfungerande näringsliv och tillskapandet av resurser, som alla i samhället kan dra nytta av, skriver Fastighetsägarnas Johanna Moberg och Philip Kihlström.

HGF pekar på att deras förhandlingsarbete lett till måttliga hyreshöjningar tre år i rad. Det HGF inte verkar inse är att dessa måttliga hyreshöjningar i realiteten inneburit en sänkning av hyrorna i bostadsfastigheter. De hyreshöjningar som HGF, i och med sin vetoroll i hyresförhandlingssituationen tvingat fastighetsägare att acceptera, har gjort att hyrornas värde inte ens täckt de kostnadsökningar som fjärrvärme-, VA och andra taxor inneburit för fastighetsägarna.

HGF verkar inte inse att hyresrätten på grund av hyresutvecklingen på sikt är hotad. Det kommer inte att finnas en vettig investerare som är villig att driva företag när HGF har makt att reglera priset, det vill säga hyran, på företagets produkter och inte tillåter långsiktigt hållbar hyresutveckling.

Men allmännyttan då, invänder HGF. De finns kvar som en garant för bostadsförsörjningsansvaret och bör drivas utifrån självkostnad, tycks HGF anse.

För det första är de allmännyttiga bolagen numera skyldiga att driva sin verksamhet affärsmässigt. Denna lagändring kom till 2011, då den tidigare lagstiftningen med självkostnadsdriven allmännytta stred mot EU:s konkurrensregler.

Därmed innebär det att ägaren av ett allmännyttigt bolag, kommunen, alltså skattebetalarna, har rätt och skyldighet att ställa rimliga avkastningskrav på sitt bolag. Att Gavlegårdarna och Älvkarlebyhus delar ut vinst till ägarna är därför inte bara rimligt utan också helt affärsmässigt.

HGF tycks inte heller inse att det är en fördel att även privata hyresvärdar kan erbjuda hyresrätten som boendeform. Hyresrätten är en utmärkt och flexibel boendeform som inte kräver att hyresgästen belånar sig för att få tak över huvudet.

Fastighetsägarna värnar hyresrätten som boendeform och vill att det ska finnas ett stort utbud av hyresrätter. Vi anser också att hyresgäster som vill ha god standard och förvaltningskvalitet i sitt boende ska ges möjlighet att få detta.

Låga hyreshöjningar riskerar att innebära att underhållet av fastigheter och lägenheter får stryka på foten för att täcka mer nödvändiga kostnader, såsom taxor och avgifter. I slutändan leder detta till att det som blir kvar är ett fåtal hyresrätter ägda av allmännyttan med låg kvalitet och bristande underhåll på grund av den dåliga lönsamheten i förvaltandet.

HGF vill också att kommunerna ska ställa krav på byggherrar och fastighetsägare att nyproducera bostäder med rimliga hyror.

Problemet ligger dock i att produktionskostnaderna är höga, något som beror på en kombination av dålig konkurrens på byggmarknaden, höga markpriser och inte minst samhällets krav på uppförande av nya byggnader. Det finns såklart vissa sätt att pressa produktionskostnaderna, främst på byggsidan, men ingen fastighetsägare vill producera fastigheter med dålig kvalitet. Och det finns ingen affärsmässig ägare som har möjlighet att driva ett byggprojekt som innebär att investeringen inte ger en avkastning.

Vi på Fastighetsägarna vill värna hyresrätten och möjliggöra för hyresvärdar att erbjuda sina hyresgäster ett boende av god kvalitet – då kan inte hyrornas värde urholkas år efter år i hyresförhandlingarna. Vad vill ni, HGF?

Johanna Moberg

marknadsområdeschef Fastighetsägarna Mitt Nord, Gävle

Philip Kihlström

fastighetskonsult, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons