Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investeringar för trygghet måste gå före skattesänkningar till de rikaste

/

Investeringar för vår gemensamma trygghet måste prioriteras före skattesänkningar till de rikaste. Så utvecklar vi den svenska modellen, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Den viktiga diskussionen om vår gemensamma trygghet riskerar ibland att handla enbart om poliser och hårdare tag.

Det är för enkla svar på ett komplext samhällsproblem. Vi socialdemokrater menar att det både behövs både en kompromisslös kamp mot den organiserade brottsligheten, men också kraftfulla insatser mot brottens orsaker.   

Det effektivaste sättet att få människor att välja bort kriminalitet är investeringar i en jämlik skola där alla barn och unga ges lika villkor att lyckas, fler utbildningsplatser så att alla som kan jobba kommer i arbete och insatser för utsatta områden.

Därför är också regeringens satsningar för en jämlik kunskapsskola satsningar för ökad trygghet. En ljusning är att färre unga är misstänkta för brott i dag än för tio år sedan. Får vi den trenden att hålla i sig ser framtiden ljus ut.

Omfattande investeringar i polisens verksamhet är avgörande för att sätta stopp för brotten. Därför gör den socialdemokratiskt ledda regeringen den största satsningen på polisen under 2000-talet, med sammantaget 7,1 miljarder 2018-2020.

Ambitionen är att förbättra polisens arbetsförhållanden och öka antalet polisanställda med 10 000 personer till 2024. Vi stärker även gränsbevakningen och tullen för att stoppa insmuggling av vapen och narkotika. Tillsammans med förstärkningar av hela rättskedjan ska fler brott förhindras och lösas.

Vi skärper också straffen bland annat för grovt vapenbrott, synnerligen grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor. Syftet är att minska antalet illegala vapen och handgranater i samhället och förhindra dödligt våld.

Att begå brott ska ge konsekvenser. Det är viktigt för att brottsoffer ska få upprättelse, men också för att ett brottsligt beteende inte ska fortsätta och den organiserade brottsligheten bekämpas.

Inför valåret är skillnaderna i svensk politik skarpa. Vi socialdemokrater vill göra fler investeringar i samhällsbygget för ett tryggare Sverige. Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, föreslår i stället ytterligare skattesänkningar som leder till nedskärningar. Sämre välfärd och ökade klyftor ger förutsättningar för kriminaliteten att bita sig fast.

Det handlar om både och. Polisen ska få de resurser som krävs och alla människor ska ges möjlighet att nå sina mål genom satsningar på skola, utbildning och fler jobb.

Investeringar för vår gemensamma trygghet måste prioriteras före skattesänkningar till de rikaste. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Elin Lundgren, S

ledamot i riksdagens justitieutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons