Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravlös snällism leder ingenvart

Det som ensidigt ses som n goda kampen kan bli dess motsats om den innebär kravlöshet. Kan en alltför schablon- och slentrianmässig kampanj mot rasism och främlingsfientlighet skapa hinder för integrering? undrar Olle Ljungbeck.

Annons

Kan beskyllningar om rasism och främlingsfientlighet få till följd att kritiker som vill nå en bättre och snabbare integrering tystas?

Ja, kan det till och med vara så att många goda förslag till integrering aldrig kommer till uttryck av rädsla för att bli stämplad som rasist.

Det finns många exempel på hur föräldrar negligerar de krav vår skollagstiftning ställer, det i sin tur kan leda till utanförskap för många ungdomar. Samma förhållanden gäller invandrarkvinnor/flickor som flytt från förtryck i sina hemländer men av sina män, manliga släktingar och kultur/religion förmenas rätten till ett eget liv.

Kan det vara förenligt med strävan mot integration att tillåta religiösa för- och grundskolor? Sviker vi då inte barnen?

Borde vi inte också kräva lite mer av självhjälp? Som till exempel att man på asylboende själva får ta ansvar för städning, tvätt och andra sysslor.

Som det ser ut i dag tar man i stort sett ifrån de boende deras egenaktivitet och skapar därmed passivitet, som kommer att vara en hämsko när de kommer ut i samhället.

Den som fastnat i att ständigt schablonmässigt skrämma med rasism- och främlingsspöket gör kanske i själva verket den goda saken en otjänst genom att därmed förhindra att de goda förslagen aldrig blir verklighet därför att de medvetet missförstås som rasism.

En kravlös snällism och tycka-synd-om-ism skapar inte självgående och initiativtagande individer.

Olle Ljungbeck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons