Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor i Nordafrika kräver samma frihet som män

Annons

Nyss bildades en kommitté som ska skriva om Egyptens konstitution. Den består av enbart män, skriver Lena Ag och Lise Berg

För hundra år sedan tågade en miljon människor på gatorna i Europa på Internationella kvinnodagen. De krävde att kvinnor skulle ha samma rätt som män till arbete, rösträtt och möjlighet att forma framtiden.

Hundra år senare går miljontals människor ut på gatorna i Mellanöstern och Nordafrika. De kräver frihet, arbete och ett slut på makthavare som skor sig på folkets bekostnad. Kvinnor och män, sida vid sida, med samma mål om mänskliga rättigheter för alla.  Men, när Egypten nu börjar forma en ny framtid riskerar kvinnors rättigheter att hamna i skymundan. De egyptiska kvinnorna förnekas en roll i det nya Egypten trots år av ojämlikhet och diskriminering. Nyss bildades en kommitté som ska skriva om Egyptens konstitution. Den består av enbart män. Det är oacceptabelt.

Om världens regeringar verkligen prioriterade kvinnors rättigheter borde de nu ta tillfället i akt och kräva kvinnors deltagande i uppbyggnaden av nya politiska institutioner i Egypten och Tunisien. Dagens beteende hos de tillfälliga ledarna och de regeringschefer som varit i Kairo och erbjudit sin hjälp avslöjar ett patriarkalt tänkande som är alltför bekant för egyptiska kvinnor. De har i årtionden levt under en förtryckande regering, som i sin tur stötts av stater som påstår sig respektera demokratiska principer och mänskliga rättigheter för alla.

När befintliga regeringar faller och nya kommer till makten måste alla parter förbinda sig att respektera kvinnors rättigheter, både i lag och i praktiken. Så är det inte idag. I de fredsförhandlingar som skett mellan 2000 och 2008 har enligt FN endast åtta procent av deltagarna varit kvinnor.

Denna ojämställdhet ignoreras av världens ledare. Kvinnors frånvaro vid förhandlingsborden ses som beklaglig men oundviklig. Många regeringar, inklusive de i västvärlden, verkar värna kvinnors rättigheter enbart när det passar. När det gäller Afghanistan betonar många länders ledare vikten av att stödja de afghanska kvinnorna. Vid givarkonferensen i London i januari fanns dock inga kvinnor i den officiella afghanska delegationen. Inte heller till konferensen i Kabul i juli bjöds några representanter för Afghanistans kvinnorörelse in. När förhandlingar med talibanerna anses lämpligt är kvinnors rättigheter plötsligt inte så viktiga.

Krav på jämlikhet, rättvisa och respekt var huvudfrågan på den första internationella kvinnodagen. Ett århundrade senare är kraven desamma.

Lena Ag

Generalsekreterare,

Kvinna till Kvinna

Lise Bergh

Generalsekreterare,

Amnesty

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons