Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Las är inte boven i dramat

Annons

Mikael Rusthoi, Magdalena Ostojic och Ewa Löfqvist, från LO-facken i Gävle skriver att det inte är las fel att Sverige har den högsta ungdomsarbetslösheten

De flesta borgerliga insändare och debattartikel författarna i tidningarna, hävdar att las hindrar ungdomar från att få arbete. Detta är fel!

Den främsta anledningen till att ungdomsarbetslösheten är så hög i Sverige beror på bristande utbildning och bristande arbetslivserfarenhet. Bara en av 40 svenskar i åldrarna 15-24 år har förlorat sin anställning på grund av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd, las. Det skriver Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Socialdemokraterna vill istället satsa brett på utbildning och genomföra ett nytt kunskapslyft.

Under förra lågkonjekturen genomfördes en satsning på kunskapslyft så att de som blev arbetslösa fick en utbildning så de hade rätt kompetens när konjekturen vände.

Den borgerliga regeringen slår sig för bröstet och säger att de står för arbetslinjen, men när det inte finns arbeten i en lågkonjektur så vill de inte satsa på att de arbetslösa ungdomarna får en vettig utbildning och kompetens höjning utan de skall coacha varandra till arbete.

Socialdemokraterna vill satsa på 50 000 fler utbildningsplatser 2010 än vad den borgerliga regeringen har budgeterat. Den största delen blir komvuxplatser där ungdomarna kan läsa upp sina betyg. Socialdemokraterna vill även införa ett korttidsstudiestöd för de som arbetar och vill delta på utbildningar på till exempel folkhögskolor eller komvux.

LO-medlemmar gagnas bättre av utbildning och kompetenshöjning, så de kan utvecklas.

Mikael Rusthol

Magdalena Ostojic

Ewa Löfqavist

LO-facken i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons