Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket – vad håller ni på med?

/
  • Margareta Sidenvall anser att Migrationsverket inte klarar sitt arbete.

Med två parametrar skulle det bli rättssäkert men Migrationsverket kräver att bägge visar omognad. När i juridiken sker en dom när bara hälften av bevisen talar för det? skriver Margareta Sidenvall.

Annons

Migrationsverket, till Afghanistan utvisas 95 procent av alla som under er process hunnit fylla 18 år eller som genom ett pennstreck från er över en dag "blivit" över 18 år. Under 18 år får 88 procent uppehållstillstånd.

Att säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats under 2017 framhållits av FN, Amnesty och Svenska Afghanistankommittén. I er egen rapport SR 31/2017 framhåller ni att i samtliga provinser utom två råder det minst "inre väpnad konflikt" och i de två "andra svåra motsättningar". Vidare skriver ni ”Rättsskyddet i Afghanistan innehåller sådana brister att det inte går att hänvisa någon till den afghanska staten för myndighetsskydd”.

Slutsats i rapporten: ”Konfliktläget i Afghanistan kan närmast beskrivas som ett eskalerande dödläge där konfliktaktivitet och stridigheter intensifieras”.

l detta land utvisar ni 95 procent av de ungdomar som skulle ha fått chans att stanna i Sverige om ni klarat era krav av bedömning inom tre månader. Enligt generaldirektör Mikael Ribbenvik ska unga prioriteras för tremånadersgränsen men rekordmånga får vänta upp till två år och betala priset av era tillkortakommanden – 18-årsdagen blir dagen fylld av ångest.

Asylsamtalen liknar mer ett polisförhör än ett krissamtal för att hjälpa den unge att kunna berätta om svåra upplevelser som varit grund för flykt. För att "bevisa sin ålder" snärjs de i frågor om tid och årtal. En 16-årig pojke vädjade: ”jag blir helt yr av dina frågor”. I hans beslut stod: Tidsangivelser är motstridiga och därför inte trovärdiga.

En ny metod för åldersdömning infördes i början av 2017, det var bråttom! I Läkartidningen debatt 10/9 framgår nu skralt vetenskapligt underlag och upp till 20 procent riskerar att felbedömas – få fem procents chans att stanna mot 88 procent! Med två parametrar skulle det bli rättssäkert men Migrationsverket kräver att bägge visar omognad. När i juridiken sker en dom när bara hälften av bevisen talar för det?

Med omogna tänder men ett moget knä blev M vuxen och ska återvända hem. Han har aldrig varit i Afghanistan, han är född som flykting i Iran.

Nu är det bråttom – klockan 16 dagen efter beslut har M inte rätt att sätta sin fot i det som i nära två år varit hans hem. Han ska flytta till vuxenasylboende i annan del av Sverige och hinner inte ens säga hej då till sin klass. Den gängliga pojkkroppen skakar av hulkande gråt. Här är gränserna timmar – men Migrationsverket tillåter sig slira på månader!

Migrationsverket, ni klarar inte ert arbete. Det är dags för amnesti för alla som faller på grund av era tillkortakommanden!

Margareta Sidenvall

ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons