Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF:s fientlighet mot rovdjur

/

Annons

Flera ledande företrädare för Moderaterna har under senare tid i en serie debattartiklar visat på omfattande kunskapsbrister vad gäller rovdjursförvaltningen och en tydlig rovdjursfientlighet mot främst vargförekomsten, skriver Anders Ekholm.

Nu har påläggskalvarna och distriktsordförandena i MUF, Gustav Ericsson Dalarna och Adam Rydstedt Gävleborg, tagit över stafettpinnen och uppvisar samma rovdjurs- och vargfientliga inställning när man i media hävdar att varg måste få skjutas så fort den visar sig i närheten av tamdjur utan att först försöka skrämma bort dem.

Läs mer: Jaktförordningen är föråldrad

I MUF:s värld är det skjut först och fråga sen som är den rådande uppfattningen och uppenbarligen är de inte medvetna om att just skrämsel är en väl fungerande åtgärd. Det finns det åtskilliga exempel på runt om i landet.

Grundlöst påstår debattörerna vidare att angrepp på tamdjur nonchaleras av myndigheterna, men nämner inte samhällets omfattande bidrag för att minimera förluster inom jordbruksnäringen.

I Gävleborg och Dalarna har totalt 30,6 miljoner kronor betalats ut för förebyggande åtgärder de senaste 13 åren, medan ersättning för uppkomna skador endast utgör 5,9 miljoner under samma period. Det är dessutom björnen och inte vargen som står för den största kostnaden inom jordbruksnäringen. I Gävleborg står björnen för drygt 80 procent av ersättningskostnaderna, men det är vargförekomsten som är MUF:s och moderaternas stora problem!

I MUF:s värld är det skjutna vargar som skall öka acceptansen för rovdjursförvaltningen och inte samhällets omfattande insatser för förebyggande åtgärder inom tamdjursnäringen.

Anders Ekholm

vargkramare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons