Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När ska vi få nytänk i länet?

Annons

Vad är man rädd för och varför har man forcerat just detta beslut? undrar Birgittha Bjerkén, M, med anledning av valet av Svante Lönnbark som regiondirektör.

Man blir aldrig förvånad över hur allt går till i detta röda Gävleborg! Jag trodde att vi nu skulle få lite nytänk när Landstinget Gävleborg kommer att slås ihop med det kommunala samverkansorganet Region Gävleborg och bilda Region Gävleborg.

I stället har landstingsstyrelsens majoritet i Gävleborg, S,V,MP och C, givit nuvarande landstingsdirektören Svante Lönnbark en förlängd anställning fram till hans pension 2017 och då på en helt ny tjänst som regiondirektör och detta direkt utan ett sedvanligt rekryteringsförfarande.

Vad är man rädd för och varför har man forcerat just detta beslut? Den nya tjänsten som regiondirektör innebär ett helt nytt uppdrag, då den nya regionen står inför många nya och tuffa utmaningar.

Landstingsrådet Eva Tjernström säger: ”Det är nu viktigt att vi har någon som kan överblicka den nya organisationen och se till att den fungerar och det kan ingen annan än Svante Lönnbark göra”.

Kanske har hon rätt, men hur kan man uttala sig så utan att ha haft en ordentlig rekryteringsprocess? Hur kan landstingsrådet veta, att det inte finns andra duktiga och kompetenta krafter som kan klara denna viktiga post?

Även om man efter en sådan rekryteringsprocess skulle välja att anställa Svante Lönnbark på grund av hans kompetens och erfarenhet, så har man ändå gått rätt till väga, men nu känns allt mycket märkligt. Dessutom ska man nu gå ut och rekrytera tre nya direktörer, som skall bli operativa tjänstemän under regiondirektören.

Hade det då inte varit bättre att ta med alla fyra tjänsterna i en och samma rekryteringsprocess i stället för detta hastverk? Detta för att få förnyelse och för att se vilka profiler och vilket ledarskap man skall ha och att den processen hade fått ta sin tid för att skapa en bra region för framtiden.

Birgittha Bjerkén, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons