Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om svensk landsbygd vore nationalpark

Länsstyrelserna har koll på den svenska faunan. Utifrån inventering och diskussion skapas en förståelse och uppfattning om vad till exempel älgstammen bör ligga på, skriver Jonas Brindmark M

Annons

Tackar Naturskyddsförening Gävleborg, Per-Olof Ericsson med argumenten i ert svar. Respekterar hur ni ser på frågan. Det jag saknar är helheten, vilket också inkluderar de negativa konsekvenser varg medför. Människors oro för sina husdjur när varg finns runt huset. Brukares ångest över kreatur i skogen. Jägarnas jakthundar.

Det jag undrar är om det finns en bättre flora och fauna i de svenska vargreviren än i natur där varg inte förekommer?

Kan man se att räv, mård, sork, örn, duvhök, korp, nötskrika och mesfåglar lever i ett bättre ekosystem i svenska vargrevir än i natur där varg inte finns? Kan man motiverar, som Naturskyddsföreningens hemsida hänvisar till räkneexempel och forskning, en vargpopulation på 1200 vargar?

Finns det förutsättningar till 1200 vargar välkomnar jag det. Men är tveksam till antalet utefter de konsekvenser detta skulle medföra. Att varg är en viktig predator i områden där människor inte bor och verkar i, är känt. Det visas tydligt i nationalparken Yellowstone, USA. Till ytan stort som landskapet Södermanland. Under 1920-talet utrotades vargen där.

Konsekvensen blev att den amerikanska älgen (elk) bestånd ökade alldeles för mycket. Elken hade ingen predator vilket medförde konsekvenser i Yellowstones flora och fauna till det negativt. 1995 satte man åter in varg och beståndet på elk minskade och det skapades utrymme för andra djurarter. Hela ekosystemet där ändrades till något mycket positivt.

Men detta är en nationalpark där inga människor bor eller jagar i. Det går inte att jämföra med de svenska förutsättningarna. I Sverige brukar folk skogen och jorden på landsbygden. En del påverkas negativt av vargens konsekvenser. Vilket är viktigt att lyssna på.

Länsstyrelserna har koll på den svenska faunan. Utifrån inventering och diskussion skapas en förståelse och uppfattning om vad till exempel älgstammen bör ligga på. Jaktlag i Sverige får tilldelning på hur många älgkor och älgtjurar som ska skjutas varje år. Stammen hålls nere med jakt och en livskraftig svensk flora och fauna bibehålls.

Om vi leker med tanken att man skulle behöva tvångsförflytta alla invånare i Sverige till Gotland. Vi lämnar fastlandet öde. Då skulle vargen ta över med största sannolikhet efter en tid som en mycket viktig predator och en viktig regulator i ekosystemet. Helt sant.

Därför håller jag med Naturskyddsföreningens förklaring om varg om Sverige vore en stor nationalpark. Men nu är så inte fallet.

Jonas Brindmark M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons