Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionen en kvinnofälla?

Annons

Är pensionen en kvinnofälla? Eller är det kvinnors arbetsliv som är en inkomstfälla? skriver Kommunals Kristina Mårtensson och Barbro Andersson.

För drygt ett år sedan skulle fackförbudet Kommunal yttra sig om en utredning som handlade om höjd pensionsålder. I den utredningen fanns många intressanta uppgifter om kvinnors hälsa, inkomster och livslängd.

Eftersom 80 procent av medlemmarna i Kommunal är kvinnor och de allra flesta har jobbat visstid och deltid i vården och omsorgen så fastnade man i Kommunal särskilt på siffran om att hälften av de kvinnorna som går i pension idag får helt eller delvis garantipension och anade att situationen skulle vara än värre för Kommunalarna. Denna fråga ska diskuteras den 23/4 när Kommunalare möts i Gävle.

Tesen som Kommunal hade om att pensionen skulle vara sämre för Kommunals kvinnor än för kvinnor i genomsnitt stämde allt för väl. Sju av tio av Kommunals kvinnor som går i pension är helt eller delvis beroende av garantipension, jämfört med fem av tio i genomsitt.

Men den stora skillnaden Kommunal såg var ju framförallt mellan kvinnor och män. I genomsnitt har en svensk man 18 900 kronor per månad i pension och en kvinna 12 500 kronor per månad. Det är en skillnad på 6 500 kronor i månader, det är mycket pengar.

Och precis som Kommunal trodde så är situationen ännu sämre för de kvinnor som jobbat i skolan, barnomorgen och vården under sitt arbetsliv. En kvinna som varit Kommunalarbetare i Gävle har i snitt 11 600 kronor i pension i månaden jämfört med kommunalmannen i Gävle som har 15 500 kronor i månaden. Det skiljer alltså nästan 4 000 kronor i månaden mellan kvinnor och män i Gävle.

Kvinnor och män lever i olika ekonomiska verkligheter som pensionärer. Och vi är oroliga för att framtidens kvinnliga pensionärer kommer att ha samma situation. Visstider och deltider är mer regel än undantag för kvinnor som jobbar i vården och omsorgen även idag. För att förbättra situationen för nästa generations kvinnor är frågan om rätt till heltid och jämställda löner avgörande. Ansvariga arbetsgivare – politiker i Gävle – har ett avgörande ansvar för kvinnors pensioner.

Kristina Mårtensson

Samhällspolitisk chef Kommunal

Barbro Andersson

Ordförande Kommunal avdelning Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons