Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ska ha de resurser den behöver

/

Alltför många känner otrygghet på grund av kriminella gäng och våldsverkare. Det gäller både på våra gator och torg men också för vårdpersonal, brandmän och poliser som utsätts för hot i sitt arbete. Samtidigt har polisen inte tillräckliga resurser för att utreda alla brott eller lagföra alla brottslingar. Ett sådant läge är inte acceptabelt, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Därför kommer regeringen att genomföra den största satsningen på polisens verksamhet under 2000-talet. Regeringen tillför Polismyndigheten två miljarder kronor 2018, vilket väsentligen överstiger Polismyndighetens egen begäran.

Det är ett steg i Socialdemokraternas ambition att öka antalet anställda inom polisen med 10 000 personer till 2024. Sammantaget för perioden 2018-2020 satsar regeringen 7,1 miljarder kronor på polisen.

Resurserna ger också förutsättningar att förstärka arbetet mot terrorism. Samtidigt tas krafttag för att förbättra polisens arbetssituation genom ett uppdrag till Polismyndigheten att, tillsammans med de fackliga organisationerna, hitta sätt för att förbättra arbetsmiljön och skapa fler karriärvägar för polisanställda.

Det går inte att öka tryggheten och anställa fler poliser med skattesänkningar. Med ett år kvar till valet står den politiska striden i Sverige mellan två tydliga alternativ. Å ena sidan en socialdemokratiskt ledd regering som vill bygga Sverige starkt och tryggt med investeringar och reformer. Å andra sidan en höger som saknar andra idéer än skattesänkar- och nedskärningspolitik.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen prioriterar svenska folkets trygghet. Ett kraftfullt mot brottslighetens bakomliggande orsaker, och mot de brottslingar som skapar otrygghet och undergräver rättsstaten prioriteras.

Svenskarna ska känna sig trygga med att barnen får en bra skolgång, att välfärden finns där när vi behöver den, och att försvaret och polisen har de resurser de behöver. Det är så samhällsbygget fortsätter för att stärka den svenska modellen. I Gävleborg och i hela Sverige.

Elin Lundgren, S

ledamot i Riksdagens justitieutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons