Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten att välja – och välja bort – är kvalité

Annons

Allians Gävle kommer alltid att värna kvalité i vård och omsorg där valfrihet mellan privata och offentliga vårdgivare är en viktig del, skriver Anders Jansson, M.

Rätten att kunna välja och välja bort vård och omsorgsgivare har ett starkt stöd bland svenska folket. Och de privata aktörerna uppfattas som allt viktigare för valfriheten.

Både svenska folket och vårdstuderande är också övertygade om att möjligheten att välja arbetsgivare gör vårdyrket attraktivare. Allt enligt SCB.

Samtidigt finns det en politisk vilja hos Vänsterpartiet och tyvärr även Socialdemokraterna att försämra förutsättningarna för att driva företag inom en sektor som står inför betydande utmaningar med en allt större andel äldre i befolkningen.

Östersunds kommun har tagit initiativ till en forskningsstudie där man jämför två identiska äldreboenden – ett kommunalt och ett privat drivet – utifrån vårdkvalitet, arbetsvillkor och ekonomi.

Studien visar att det privat drivna boendet var bättre än kommunens på 8 av 10 jämförda parametrar – till 26 procent lägre kostnad. Även Socialstyrelsens kvalitetsmätningar Äldreboende Enligt Socialstyrelsen är kvaliteten på de privat drivna äldreboendena bättre än de kommunala på samtliga påverkbara kvalitetsparametrar som lyfts fram.

Allians Gävle kommer alltid att värna kvalité i vård och omsorg där valfrihet mellan privata och offentliga vårdgivare är en viktig del.

Anders Jansson, M

Omvårdnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons