Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i Gävle som Bagdad Bob

De första 50 åren av 1900-talet så sjöd Gävle av företagsamhet och företagsanda och det var också då som många kända varu­märken som förknippas med Gävle etablerades, men sedan tog det socialistiska experimentet över och lade en våt tung filt över staden, skriver Lars Beckman.

Annons

Det finns S-politiker i Gävle som anser att man inte ska prata om de stora problem som finns i kommunen.

Den strategin påminner om den irakiska informatören som blev känd under namnet Bagdad-Bob. Han som talade om att allt gick bra för den Irakiska krigsmakten men hur det slutade egentligen vet vi alla.

För att kunna lösa ett samhällsproblem måste man först identifiera det. Sedan kan man diskutera lösningar. Men det måste ske i den ordningen.

Ett av Gävles största problem är att det är så hög arbetslöshet. Detta trots att Gävle har en fantastisk företagstradition.

De första 50 åren av 1900-talet så sjöd Gävle av företagsamhet och företagsanda och det var också då som många kända varumärken som förknippas med Gävle etablerades. Men sedan tog det socialistiska experimentet över och lade en våt tung filt över staden.

Arbetslöshetsstatistiken för några närliggande städer borde göra Gävles motsvarighet till Bagdad-Bob sömnlös.

Alliansstyrda Uppsala – 60 minuter från Gävle – har en arbetslöshet på 6.1 procent. Det är en av de lägsta i Sverige. Falun ligger på 7.8 procent och alliansstyrda Hudiksvall har en arbetslöshet på 10.5 procent. Alliansstyrda Sundsvall som ligger ännu längre norrut än Gävle har en arbetslöshet på 10.1 procent.

Alla siffror gäller öppet arbetslösa inklusive dem som deltar i arbetsmarknadspolitiska åtgärder och är hämtade från Arbetsförmedlingens hemsida. Motsvarande siffra för Gävle är 13.2 procent, bland den högsta i Sverige.

Vi har samma nationella politik i hela Sverige och skillnaderna beror på den lokala förmågan att skapa en god näringslivspolitik.

Det kommer inte att vara någon quick fix att vända utvecklingen i Gävle men Nya Moderaterna och alliansen förbereder oss väl så att förnyelsen kan komma till stånd direkt efter valet 2014.

Inom Nya Moderaterna pågår det många olika arbetsgrupper som tar fram konkreta förslag på område efter område för att vi ska förnya och utveckla politiken i Gävle. Alliansen har också gemensamma arbetsgrupper där man tar fram konkreta förslag och idéer så att de första 100 dagarna efter valet kan bli en välbehövlig rivstart.

För att skapa mer ekonomiska resurser till vård skola och omsorg så måste arbetslösheten i Gävle pressas ned, men den största vinsten är för den enskilda som får ett jobb och en arbetsgemenskap att gå till. Vi måste släppa loss den företagsamhet som finns i Gävle så att nya jobb växer fram när arbetstillfällen försvinner i det gamla näringslivet.

Då är det viktigt att skapa ett gott företagsklimat så att befintliga företag i Gävle både vill och vågar växa och att det växer fram nya företag.

Med en ny kommunledning så kommer vi inte att se kommunalråd som demonstrerar mot företagsamhet och vi kommer inte heller att se kommunpolitiker från alliansen som står i talarstolen och svartmålar företag som vill växa och expandera i Gävle. Det var en dyster tillställning att lyssna till vänsterpartisterna när de förklarade varför de var emot att Ikea skulle få växa i Valbo.

Alla jobb är viktiga och alla jobb behövs. Jag blir bekymrad när jag hör hur det sjuder av goda idéer hos kreativa Gävlebor och dessa idéer motarbetas av offentliga tjänstemän. Vi behöver tvärtom vända på alla stenar och släppa loss alla kreativa idéer för att vända utvecklingen i Gävle och det är tillsammans vi ska göra det. Politik – företagare – företagsamma personer – föreningslivet och de opolitiska fackförbund som vill Gävles bästa.

Lars Beckman

Riksdagsledamot, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons