Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samma mål med fler skyddsombud, men vägen dit är olika!

Vi som regionala skyddsombud åker ut på arbetsplatser där vi träffar arbetsgivare, arbetstagare samt skyddsombud om det finns. Vi hjälper till och stöttar dem i deras arbetsmiljöarbete. Vi agerar inte som myndighetsperson och ger sanktionsavgifter utan vi stöttar, skriver Patrik Bossen.

Annons

Replik till Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv: I dagens tider med många små och medelstora företag så vet jag att skyddsombuden på arbetsplatserna är glad att de har en facklig organisation bakom sig som kan hjälpa till och stötta. För det är ju inte alla som har skyddskommitté med arbetsmiljöingenjörer, ergonomer mm på plats.

Debatt: Vi måste skydda skyddsombuden

Så får vi bättre arbetsmiljö

Det är inte lätt att vara skyddsombud på ett mindre företag, därför är stöttningen viktig.Vart skall dessa skyddsombud få stödet om kopplingen till de fackligaorganisationerna tas bort?

Jag håller med om att vi behöver fler skyddsombud på arbetsplatserna men vi ser vägen till målet på olika sätt. Själv så tror jag att organisering av de fackliga på arbetsplatserna samt närvaro av de regionala skyddsombuden skapar säkrare och fler skyddsombud.

Som det ser ut i dag så har vi cirka 1 100 regionala skyddsombud inom LO. Och skall vi räkna lite snabbt på det statliga bidraget som ges så skulle det räcka till att anställa ca 175 st. arbetsmiljöinspektörer.

Här ser vi en stor skillnad. Vi som regionala skyddsombud åker ut på arbetsplatser där vi träffar arbetsgivare, arbetstagare samt skyddsombud om det finns. Vi hjälper till och stöttar dem i deras arbetsmiljöarbete. Vi agerar inte som myndighetsperson och ger sanktionsavgifter utan vi stöttar.

Majoriteten av de företag som vi besöker är glad att vi kommer och hjälper till. Visst vi är vald av en fackligorganisation men vi stöttar alla på arbetsplatsen för att få en så säker och bra arbetsmiljö som det går.

Med vänlig hälsning

Patrik Bossen

regionalt skyddsombud

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons