Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken behöver en ny kommunledning

/

För att möta framtidens krav på en fungerande välfärd som både är tillgänglig och ger tillbaka en bra kvalitet för de skattekronor vi betalar in krävs ett nytt ledarskap i Sandvikens kommun, skriver Hans Olsson, M.

Annons

I en konsultrapport som Sandvikens kommun beställt av PWC angående kostnadsutvecklingen inom Sandvikens kommun visar den att kostnaderna kommer att öka med betydande summor fram till år 2030.

Utredningen pekar på att kommunen antingen måste höja skatten med närmare sex kronor vilket självklart är otänkbart eller skära ned på utgifter med drygt en procent per år.

Det innebär enligt beräkningen i rapporten att för att behålla nuvarande nivå inom Skola, barnomsorg och äldreomsorg mm. kommer skatten att öka eller så måste betydande effektiviseringar göras för att klara samma servicenivå som i dag.

Vi moderater har flera gånger påpekat att kostnaderna för de kommunala kärnverksamheterna skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner i Sverige och att kostnader och resultat inte har något statistiskt samband när dessa jämförs.

Vi har under lång tid påpekat att Sandvikens kommun ligger högt i kostnader i flera av de viktiga verksamheter i förhållande till vad man får tillbaka i resultat (det vill säga resultat i skolan eller tillgänglighet inom äldreomsorgen med mera.)

Samtidigt finns en rapport från Svenskt Näringsliv från januari i år, som bett konsultbolaget WSP vilken potential till förbättringar och effektiviseringar som finns i Sandvikens kommun.

Undersökningen visar tydligt att Sandvikens kostnader i förhållande till utfallet är höga och att om vi skulle sänka våra kostnader till genomsnittsnivån av de kommuner som presterar bäst resultat till lägst kostnad skulle det innebära stora besparingar.

De områden som jämfördes var förskola, grundskola, gymnasium, äldreomsorg samt individ och familjeomsorg det vill säga huvuddelen av kommunens kärnverksamhet. Undersökningen kom fram till en möjlig kostnadsreducering på 214 miljoner kronor.

Denna besparing skulle motsvara en skattesänkning om 3:36 kr i dag eller så skulle verksamheterna kunna utvecklas för samma summa. Detta skulle för att åskådliggöra storleken på summan kunna motsvara särskilt boende för 260 personer inom äldreomsorgen.

Jag vill betona att det inte finns någon konflikt mellan att effektivisera verksamheten och att medarbetarna ska trivas och ha en god arbetsmiljö. Undersökningar visar snarare att när det finns ett gott ledarskap och en god ordning så är sjuktalen mindre bland medarbetarna och trivseln större vilket gynnar eleverna de äldre och alla kommuninvånare som konsumerar offentliga tjänster.

För att möta framtidens krav på en fungerande välfärd som både är tillgänglig och ger tillbaka en bra kvalitet för de skattekronor vi betalar in krävs ett nytt ledarskap i Sandvikens kommun.

Vi moderater står för en sådan politik som skulle klara den utmaningen. För att åstadkomma förändring i Sandviken krävs en ny politisk inriktning, ledarskap och signalsystem.

Vi är övertygade att saker kan förbättras, att attityder och företagsklimat kan förändras, och att vi kan använda våra gemensamma resurser på ett mer effektivt och optimalt sätt. Vi kan och vågar tänka nytt!

Hans Olsson, M

oppositionsråd i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons