Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoltoan är ingen skitsak!

Annons

Snusket på skoltoaletterna är ett problem man måste ta på allvar, skriver fyra kristdemokrater.

Anmälningar till Arbetsmiljöverket om snusk på skolorna ökar i antal. Ofta handlar det om toaletter som är ofräscha och att många elever går och håller sig. Det kan bagatelliseras, men faktum är att det är ett problem att ta på allvar.

Många elever undviker helt enkelt att använda skolans toaletter. Detta gynnar naturligtvis inte skolprestationerna. Elever drabbas av olika typer av besvär i samband med det.

Om man låter en del av skolan, exempelvis toaletten, vara trasig eller ofräsch sprider sig förfallet lätt till hela skolmiljön. Två holländska forskare, Diederik Stapel och Siegwart Lindenberg skrev för ett tag sedan en artikel där de visade på en intressant spridningseffekt. Ett exempel som togs upp var att om graffiti accepteras i en miljö kunde även en ökning av cykelstölder kartläggas i samma miljö. Inom sociologin talar man ibland om den så kallade ”trasiga fönster-teorin” och syftar då på den negativa inverkan små tecken på förfall kan ha på ett helt område. Om en trasig fönsterruta inte byts ut inom rimlig tid kommer människor som rör sig i området att börja uppfatta det som otryggt, samtidigt som sannolikheten för ytterligare skadegörelse ökar. Detta skapar en negativ spiral där hela området förslummas. För att undvika sådana negativa spiraler är det viktigt att snabbt åtgärda klotter, skadegörelse och skitiga toaletter.

Kristdemokraterna värnar barns och ungas uppväxtvillkor, vi vill att vår kommun satsar på skolmiljön och att skoltoaletter hålls rena och fräscha. Barn och unga ska inte behöva vistas hela dagen i en miljö där de inte ens kan gå på toaletten.

Skolmiljön är ingen oväsentlig fråga. Förutsättningarna för lärandet är direkt kopplade till skolmiljön. Vi vill verka för att elever får en trygg och ombonad miljö där de kan lägga kraft och energi på sitt skolarbete.

För att uppnå goda skolmiljöer i sin helhet är det viktigt med rena toaletter. Likaså är det en viktig fråga för elevernas hälsa. Elever som går runt och håller sig får problem. Det är inte acceptabelt.

Vi vill att frågan om elevers skolmiljö lyfts fram som en prioriterad fråga i våra kommuner. Det handlar om grundläggande omtanke och om att elever ska få bästa möjliga miljö för sitt skolarbete.

Håll toaletterna rena!

Lili André, KD


oppositionsråd, Gävle


Dan Brodin, KD


ledamot kommunfullmäktige, Ockelbo


Leif Jönsson, KD


ledamot kommunstyrelsen, Sandviken


Ingemar Kalén, KD


oppositionsråd landstinget, Hofors

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons