Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa åldersdiskrimineringen!

Sara Thiringer på Rädda Barnens ungdomsförbund pekar på att åldersdiskriminering inte bara drabbar äldre, utan även barn och ungdomar.

Annons

Diskriminering mot äldre har uppmärksammats på senare år, inte minst genom det viktiga arbete som pensionärsorganisationer gjort. Det har också spridit sig till lagstiftarna och från och med januari i år så gäller förbudet mot åldersdiskriminering alla områden i samhället.

När det gäller diskriminering mot barn och unga så är bilden tyvärr inte lika ljus – även uppenbar diskriminering försvaras som "rättvis" av samhället. Ett exempel är den 19-åring med 1,5 års erfarenhet som fick 15 procent lägre lön än den oerfarna kollegan som hade fyllt 20 – vilket DO inte drev vidare eftersom lönetrappor fortfarande anses godtagbara.

För att stoppa åldersdiskriminering så får inte grupp ställas mot grupp, vi unga måste vägra ställas mot äldre. Ungdomar och äldre har nämligen gemensamma intressen när normen är medelålders, och tillsammans kan vi förändra åldersmaktsordningen. Rättigheter ska finnas även för oss som är under 25 eller över 65!

Sara Thiringer

förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons