Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffet för sexköp måste skärpas

/
  • Att en person som utnyttjar offer för människohandel endast får bötesstraff är inte rimligt. Vi uppmanar därför lagstiftaren att skärpa straffet så att sexköp som regel medför minst en månads fängelse, skriver Zonta International.

Ett sätt att minska efterfrågan är att kriminalisera sexköp, som Sverige har gjort. Det verkar ha haft effekt men efterfrågan skulle sannolikt minska ännu mer om straffen skärptes, skriver Zonta International.

Annons

Den 25 november inleddes de 16 dagar mot våld mot kvinnor som uppmärksammas över hela världen. Zonta International manifesterar årligen genom kampanjen Zonta Says NO.

Våld mot kvinnor omfattar misshandel, sexuella trakasserier och sexuellt våld. Metoo-rörelsen belyser just nu utbredningen av sexuella kränkningar och vilket globalt problem det är: 35 procent av världens alla kvinnor beräknas ha utsatts för våld eller sexuellt våld i en relation eller sexuellt våld av någon annan under sin livstid, enligt WHO.

Utöver kvinnors egna vittnesmål är det också viktigt att vi ger röst åt de som inte själva kan föra sin talan. En grupp som sällan eller aldrig kommer till tals är de kvinnor och flickor som utsätts för trafficking och tvingas till prostitution. Varje år utsätts uppskattningsvis drygt 500 000 kvinnor och flickor i världen för trafficking för sexuella ändamål.

Det finns inga klara siffror över antalet personer som utsätts i Sverige men i början av 2000-talet beräknades antalet möjliga offer till 400-600 personer, enligt föreningen RealStars. Människohandel kan bara ske om det finns en marknad, det vill säga personer som är villiga att köpa andra människor.

Ett sätt att minska efterfrågan är att kriminalisera sexköp, som Sverige har gjort. Det verkar ha haft effekt men efterfrågan skulle sannolikt minska ännu mer om straffen skärptes.

Nuvarande straffsats för normalgraden av brottet köp av sexuell tjänst är böter eller fängelse i högst ett år. Det kan jämföras med straffet för stöld som är fängelse i högst två år. Och i majoriteten av fallen får sexköparna bara böter.

Att en person som utnyttjar offer för människohandel endast får bötesstraff är inte rimligt. Vi uppmanar därför lagstiftaren att skärpa straffet så att sexköp som regel medför minst en månads fängelse. På så vis kommer fler sexköpare att förstå allvaret av sina handlingar och avstå från att utnyttja andra människor.

Men redan nu kräver vi att du som är sexköpare eller överväger sexköp inser vilka allvarliga kränkningar av andras mänskliga rättigheter som du bidrar till genom ditt handlande.

Zonta International Distrikt 21

Christina Rylander Bergqvist

distriktsguvernör

Karin Müchler

ordförande i påverkanskommittén

Ann-Helene Sjöberg

klubbpresident i Gävle Zontaklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons