Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en ny kriminalpolitik

Just nu genomlider vi en trygghetskris. Otryggheten breder ut sig i takt med att utsattheten för brott ökar. Det är uppenbart att Sverige behöver en ny kriminalpolitik för att vända utvecklingen. Moderaterna vill se 5 000 nya poliser till år 2025, genomföra en rad straffskärpningar och vässa Kriminalvårdens arbete med återanpassning, skriver Tomas Tobé och Lars Beckman som fredagen den 25/8 besöker fängelset i Gävle

Annons

Ett tryggt samhälle är ett gott samhälle. En effektiv kriminalpolitik lägger grunden för en god samhällsutveckling där trygga individer ges möjlighet att fatta egna oberoende beslut. När tryggheten urholkas äventyras också individens frihet. Därför hör det till politikens kärnuppgift att säkra tryggheten i hela samhället.

Moderaterna har presenterat en rad reformer för att vända den svenska trygghetskrisen. Sverige behöver 5 000 fler poliser med högre löner, samtidigt som straffen för bland annat sexualbrott, vapenbrott och attacker mot blåljuspersonal behöver skärpas. Fler poliser på gator och torg samt straffskalor som speglar brottens allvar sänder viktiga signaler till våldsverkare och kriminella gäng.

Samtidigt som vi vill genomföra ett antal straffskärpningar vill vi också förbättra Kriminalvårdens arbete med återanpassning. Fler dömda ska kunna återanpassas till ett meningsfullt liv i det fria genom att fokus läggs på arbetsförberedande aktiviteter under tiden den dömde avtjänar sitt straff. Målet för Moderaternas kriminalpolitik är att de som döms till fängelse ska vara bättre anpassade till ett laglydigt liv i det fria efter att straffet har avtjänats.

För att ytterligare kunna utveckla den här delen av Moderaternas kriminalpolitik besöker vi Gävleanstalten. Vår förhoppning är att besöket ska ge upphov till ännu vassare förslag som syftar till att minska antalet återfall i brott. Kriminalpolitiken måste hålla samman – från gripande till frisläppande.

Trots att skjutningarna och otryggheten har ökat har regeringen inte tagit problemen på allvar. Den aviserade polissatsningen från regeringen är därför ett sent, men välkommet, uppvaknande. Förhoppningsvis kan regeringens nyvunna klarsynthet leda till att fler av Moderaternas förslag blir verklighet.

Politiskt käbbel om avgörande trygghets- och säkerhetsfrågor har inget egenvärde. Moderaterna är alltid beredda att samarbeta brett för att få till stånd en kriminalpolitik med fokus på fler poliser, strängare straff och en vassare kriminalvård.

Tomas Tobé, M

rättspolitisk talesperson

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons