Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syftet verkar vara att öppna för samarbete med SD

Alltför ofta uttrycker moderatpolitiker sin avsky över demokratiska socialistiska partier och alltför ofta används kommunism i samma mening, skriver Gin Akgul Hajo, V.

Annons

Retoriken anpassas för att legitimera andra partier i svensk politik. Vänsterpartiets historia består både av mycket positiva delar och av delar som förtjänar hård kritik. Vi har som inget annat parti fått ompröva vår historia och lära av den.

Mer läsning: Man måste behandla alla lika

Vi lever i en allvarlig politisk tid. Högerextrema och rasistiska rörelser växer i vår omvärld. Kvinnors, HBTQ-personers och andra minoritetsgruppers rättigheter attackeras.

Moderaternas högerpolitik kombinerat med dess mycket konservativa värderingar som alltför ofta påminner om Sverigedemokraternas därmed moderaternas intresse att likställa Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet.

Här är det viktigt att se vad moderaterna försöker göra. Syftet handlar inte om Vänsterpartiet. Syftet är att säga att SD är ett parti som andra. Ett parti som moderaterna vill samarbeta med. Moderaterna försöker tvätta SD rent genom att likställa dem med Vänsterpartiet.

När Vänsterpartiet är med och styr så handlar det om bättre arbetsvillkor för anställda, mer pengar till välfärden och omfördelningar efter behov.

När Vänsterpartiet förhandlar med regeringen ordnar vi bland annat mer resurser till vården och gratis cellprovtagning för alla kvinnor. Samtidigt talar SD:s partitoppar om att begränsa pressfriheten och figurerar på film med nazistanknytning samt föra ut skattemedel från offentliga verksamheter till privata bolag. 

Det verkar som att Björn Frankssons syfte med jämförelsen är att öppna upp för ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna. 

Jag hoppas att det finns tillräckligt många moderata företrädare och väljare som håller fast vid sina principer och säger ifrån.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons