Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt gårdsförsäljning för en levande landsbygd

I grund och botten handlar det inte om att utmana Systembolaget, utan om att låta smakupplevelser i turistnäringen också involvera alkoholhaltiga drycker, skriver Kristina Yngwe, C, miljöpolitisk talesperson och vice ordförande riksdagens miljö- och jordbruksutskott och Magnus Svensson, C, distriktsordförande Gävleborg och gruppledare för C i Söderhamn

Annons

Sedan 2012 tillåter Norge gårdsförsäljning vid sidan om Vinmonopolet. I två decennier har Finland tillåtit det utöver alkoholmonopolet Alko. Det som ofta beskrivs som ett hot mot folkhälsan och Systembolaget är i själva verket en katalysator för att få lokala och regionala entreprenörer att blomma ut till fullo. Det är dags att Sverige tar till vara på svenska alkoholproducenter och tillåter gårdsförsäljning vid svenska bryggerier och vingårdar. 

Sedan 1990-talet har den svenska, inhemska alkoholproduktion växt rekordartat. Intresset för lokalproducerat öl och vin är större än någonsin. 90-talets dryga 20 mikrobryggerier är idag dryga 250. Men det går fortfarande inte att sälja öl och vin till besökare på plats, något som begränsar verksamheten radikalt. Genom att tillåta försäljning till besökare på gårdar och bryggerier skulle konnässörer och entusiaster få möjlighet att köpa med sig dryck och på samma gång stärka svensk turistnäring i hela landet. 

I grund och botten handlar det inte om att utmana Systembolaget, utan om att låta smakupplevelser i turistnäringen också involvera alkoholhaltiga drycker. I kombination med visningar och provsmakningar borde man ha rätt att få sälja en flaska eller två av drycken som tillverkas på plats. På samma gång skulle det betyda mycket för att få turistnäringen att växa, när lokalproducerat öl och vin bara blir mer och mer populärt. Det handlar inte om försämringar för folkhälsan, utan om förbättringar för landsbygden och turistnäringen.

För svenska vinodlare och bryggare som idag säljer egenproducerat vin eller öl skulle gårdsförsäljningen kunna skapa många nya affärsmöjligheter och därmed fler jobb. Som ett första steg i att tillåta gårdsförsäljning i hela landet arbetar Centerpartiet för att gårdsförsäljning ska kunna tillåtas på försök i några utvalda län. På så sätt kan vi hitta en väg som möjliggör för gårdsförsäljning utan att utmana Systembolaget.

Sverige borde inte låta en stelbent lagstiftning stå i vägen för en bransch att utvecklas till sin fulla potential. Låt oss därför tillåta gårdsförsäljning. Kan Norge och Finland så kan Sverige också.

Kristina Yngwe, C

miljöpolitisk talesperson och vice ordförande riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Magnus Svensson, C

distriktsordförande Gävleborg och gruppledare för C i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons