Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar ska känna framtidstro

/

Sedan första dagen har regeringen jobbat hårt för att minska ungdomsarbetslösheten. Ingen ung människa ska behöva börja sitt vuxna liv i långtidsarbetslöshet. Nu syns resultatet – ungdomsarbetslösheten bland unga minskar kraftigt, skriver Raimo Pärssinen, S.

Annons

Jämfört med för fem år sedan har ungdomsarbetslösheten närapå halverats. 55 000 unga mellan 18 och 24 år är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är lägsta siffran på många, många år. Det socialdemokratiska vallöftet om en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa är därmed uppfyllt.

Den viktigaste förklaringen till att unga nu får jobb är regeringens ekonomiska politik med investeringar i välfärd och byggande. Socialdemokratisk politik har bevisligen skapat fler jobb och större efterfrågan på arbetskraft.

Det är ett faktum att utbildning och framför allt en gymnasieutbildning är avgörande för att få jobb. Därför har regeringen satsat stort på utbildning. Det har varit viktigt att skapa ett utbildningssystem där det är möjligt att få ny kunskap men också bygga vidare på tidigare utbildningar. En stark samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna har gjort att ungdomar som varken arbetat eller studerat äntligen får det stöd de behöver.

Under 2018 fortsätter regeringen satsa på kunskapslyftet, som fullt utbyggt 2021 betyder 90 000 fler utbildningsplatser. I Gävleborg är arbetskraftbristen den största på tio år. Kunskapslyftet är därför viktigt för att lösa missmatchningen på arbetsmarknaden och för att ungdomsarbetslösheten ska fortsätta minska i Gävleborg.

Rätt insats till rätt person i rätt tid i stället för stora skattesänkningar har också bidragit till att unga får jobb. När Moderaterna satt vid makten var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick krisstöd från EU.

Det finns fortfarande grupper där arbetslösheten är hög, till exempel personer som är födda utomlands. För att sänka arbetslösheten ytterligare är stöd från arbetsmarknadens parter en förutsättning.

Alla som kan jobba ska jobba, det är en viktig del av den svenska modellen.

Raimo Pärssinen, S

ordförande i riksdagens Arbetsmarknadsutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons